ABD mahkemesinden orduda görev yapanlar için türban ve sakal kararı

ABD Federal Mahkemesi, ülkenin ordusunda çalışma sağlayan Sih askerlerin dini inançları gereğince türban takma ve sakal bırakma haklarını koruyabileceğine karar verdi.

DÜNYA 25.12.2022, 09:53 26.12.2022, 12:16
ABD mahkemesinden orduda görev yapanlar için türban ve sakal kararı

Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi tarafından bir ilke imza atıldı. ABD Deniz Piyadeleri ekibinde türban kullanmalarına ve sakal bırakmalarına karşı çıkılan üç Sih askeri durum hakkında şikayetçi oldu. Mahkeme tarafından yapılan inceleme sonu askerlerin haklı olduğuna karar verildi.

“Dini inançlarına bağlılık gösteriyorlar”

Sih askerlerini dinleyen mahkeme, dini inançlarına karşı bağlılıklarını göstermek adına sakal bırakarak türban kullanılabileceğini ifade ederek, bu durumun vazifelerini gerçekleştirme noktasında bir engel teşkil etmediği yönünde karar aldı.

Şikayette bulunan üç Sih asker, ABD kuvvetlerinin Deniz Piyadeleri'ne girebilmek adına sınavlardan başarıyla geçmiş fakat temel eğitim kampında mevzuat gereği türbanlarını çıkarıp sakallarını kesmeleri talep edilince mahkemeye gitmişti.

Askeri yöneticiler, mahkemede, deniz piyadelerinin, takım psikolojisi ve ruhu dönüşümünün bir kısmı olarak aynı çalışmalara tabi tutulduğunu ve "bireyselliklerinden sıyrılması" gerektiğini iddia etmişti.

Yorumlar (0)