ABD'li yetkililerden dikkat çeken iddia

ABD’li yetkililer, Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan saldırıları sürerken, Çin’den askeri teçhizat talep ettiğini öne sürdü.

DÜNYA 14.03.2022, 01:00 14.03.2022, 14:34
ABD'li yetkililerden dikkat çeken iddia

Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan saldırıları 19'uncu gününe girdi. ABD medyasında yer bulan haberlerde, ABD’li yetkililerin, Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan saldırılarının başlangıcından beri Çin’den çeşitli yardımlar ve askeri teçhizat istediğine yönelik iddialar öne sürdüğü belirtildi. Moskova'nın Pekin'den ne talep ettiği hakkında herhangi bir ayrıntı vermeyen ABD’li yetkililer, Çin kanadının Rusya'ya yardım etmeye hazır vaziyette olabileceğine ilişkin bazı emareler olduğunu ve ABD'nin partnerleri ile bu hususu ele almayı planladığı belirtildi. Öte yandan, ABD'li yetkililer, Rus ordusunun envanterindeki bazı silahların tükenmek üzere olduğuna ilişkin işaretler görüldüğünü ileri sürdü.

İtalya'da kritik görüşme

Çin’in, Rusya’ya yönelik olarak uygulanan ekonomik yaptırımlardan kurtulmasına yardımcı olabileceği kuşkuları sebebiyle Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Direktörü Yang Jiechi ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bugün Roma'ya bir araya gelecek. 

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Söz konusu görüşmelerde iki devlet arasındaki rekabet yarışını yönetme gayretleri ve Rusya-Ukrayna savaşının global ve bölgesel güvenlik üzerinde yarattığı etkiye odaklanılacak." ifadeleri kullanıldı.

Sullivan ise Moskova yönetiminin diğer ülkeleri kimyasal veyahut biyolojik saldırılar başlatmakla suçlamasına ilişkin olarak, "Diğer ülkeleri suçladıkları şeyi yapmak üzere olduklarını dile getirebilirim. Çin ve Rusya'ya yakın diğer ülkeler, Rusya'ya yönelik yaptırımların aşılmasına yardım etmeye çabalamamalıdır. Ne Çin'in ne de bir başka ülkenin Moskova'nın bu kayıplarını telafi etmeyeceğinden emin olmamız gerekiyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)