ABD'li emekli general açıkladı: Rusya neden Bahmut ve Soledar'da ısrarcı?

ABD Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde stratejist olarak görev yapan emekli Tümgeneral Mick Ryan, Rusya'nın neden Bahmut ve Soledar'da ısrarcı olduğunu açıkladı. Düşmanın en kuvvetli olduğu bölgeye saldırmanın genelde tercih edilen bir strateji olmadığının altını çizen Ryan, "Savaşta 1 yıl dolmak üzere ve Putin artık halkına bir şeyler sunmak istiyor. Yıl dönümünde zaferi getirecek darbeyi indirmeye çalışıyorlar." dedi.

DÜNYA 19.01.2023, 16:12 19.01.2023, 17:11 Hakan Öksüz
ABD'li emekli general açıkladı: Rusya neden Bahmut ve Soledar'da ısrarcı?

Ukrayna-Rusya savaşının birinci yıl dönümü yaklaşırken şiddetli çarpışmalar hız kesmeden devam ediyor. 24 Şubat'ta başlayan savaşta özellikle de Bahmut ve Soledar'da çatışmaların şiddetlendiği belirtiliyor. Önceki günlerde Telegram hesabından bir paylaşımda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Bahmut, Soledar, Kreminna ve doğudaki bölgeleri kurtarmak için çarpışıyoruz. Düşman kuvvetleri, buralarda yoğunlaştı." demişti.

Mick Ryan: "Putin, halkına müjde vermek istiyor"

Savaşın başlangıcının üzerinden neredeyse 11 ay geçmiş olmasına rağmen Rusya, halen daha hedeflerine ulaşabilmiş değil. Savaşın birinci yılının 24 Şubat'ta dolacağını hatırlatan ABD'li emekli Tümgeneral Mick Ryan, "Ruslar yüksek bedeller ödedi ancak amaçlarına ulaşamadı. Vladimir Putin, savaşın birinci yıl dönümünde vatandaşlarına müjde vermek istiyor. Bunun için umulmadık bir şey yapıyorlar ve Ukrayna kuvvetlerinin en yoğun olduğu bölgelere saldırıyorlar." ifadelerini kullandı. 

"Soledar adlı küçük kasabaya ısrarla saldırıyorlar"

ABD Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde stratejist olarak görev yapan Mick Ryan, Donetsk bölgesinde bulunan Bahmut'ta çatışmaların yoğunlaştığını söyledi. Rus birlikleri ile Wagner Grubu adlı paramiliter örgüt bünyesinde çalışan paralı askerlerin, Bahmut'un kuzeyinde kalan "Soledar" isimli kasabaya saldırdığını kaydeden Ryan, "Aslında bu kasabanın stratejik açıdan fazla önemi yok. Buralar için çok fazla kayıp verdiler. Buna rağmen yine de bu bölgelere saldırılarını sürdürüyorlar. Bu stratejik bir tercih." dedi.

"Donbas'taki tecrübeli Ukrayna birliklerini yok etmek istiyorlar"

Ukrayna ordusunun, son 8 yıl boyunca Donbas'taki savunma bölgelerini güçlendirdiğine işaret eden ABD'li eski general, "Düşmanın güçlü olduğu bölgelere atak yapmak genellikle tavsiye edilen bir şey değil. Rusların buradaki saldırılarını yoğunlaştırmalarının sebebi, savaşın birinci yılında zafer ilan etmek. Putin, Donbas'taki tecrübeli Ukrayna birliklerinin yok edilmesini istiyor. Böylece Ukrayna'nın savunması düşecek. Bahmut ve Soledar'daki ısrarın sebebi bu. Putin, uzun zamandır devam eden ve büyük kayıplara yol açan savaşla ilgili vatandaşlarına bir şey sunmak istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)