ABD'li büyükelçiden İsrail'e "ilhak" tepkisi: Kabul etmeyiz

İsrail'de yapılan erken seçimlerde iktidarı kazanan sağ ittifakın kuracağı hükümette aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir'in de görev alacağı iddia edildi. Yeniden iktidara gelen Binyamin Netanyahu'nun, "Batı Şeria'yı ilhak etme talebi", ABD'nin tepkisini çekti. ABD'nin İsrail Büyükelçisi Thomas Nides, ilhak politikasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

DÜNYA 10.11.2022, 17:31 11.11.2022, 17:18 Hakan Öksüz
ABD'li büyükelçiden İsrail'e "ilhak" tepkisi: Kabul etmeyiz

İsrail'in ilhak politikasını eleştiren ABD'nin İsrail Büyükelçisi Thomas Nides, sert açıklamalarda bulundu. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu olan KAN'a konuşan Thomas Nides, hiçbir ilhak girişimini kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Tıpkı ABD gibi birçok ülkenin de bu ilhak politikasına karşı çıktığını söyleyen Nides, İsrail hükümetinin uygulamalarını "yanlış" bulduklarını ifade etti.

Aşırı sağcı Itamar Ben Gvir ile görüşecek mi?

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Thomas Nides, seçimlerin ardından İsrail'de kurulacak yeni hükümette İç Güvenlik Bakanı olarak görev yapması beklenen aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri Itamar Ben Gvir ile ilgili sorulara da yanıt verdi. 

Gvir ile görüşüp görüşmeyeceğine dair haberlerin çıktığını aktaran Nides, "Fazla sert açıklamalar yapmaktan kaçınacağım. İsrail'de bakanlıklara hangi isimlerin geleceği henüz netleşmedi. Hükümet kurulduktan ve pozisyonlar belli olduktan sonr ne olacağına bakacağız." dedi.

"İnandığımız şeyleri söylemeye devam edeceğiz"

Seçimleri kazanan sağ ittifakın başındaki Binyamin Netanyahu ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyleyen Thomas Nides, "ABD'nin politikası bellidir. Neye inanıyorsak onu savunmaya devam edeceğiz. ABD olarak İsrail'in çok güçlü bir müttefiki olduğumuzu hatırlatayım. Öte yandan görüşlerimizde bazı farklılıklar var. Bunu da görmezden gelmemek gerekiyor. İnandığımız şeyleri dile getirmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

1 Kasım'daki seçimlerde sağ ittifak kazandı

Eski Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başında bulunduğu sağ ittifak, 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimlerde önemli bir zafer elde etti. 120 milletvekili bulunan İsrail Meclisi'nin 64 sandalyesi, sağ grubun eline geçti. Batı Şeria toprakları üzerinde hak iddia eden ve ilhak edileceğini belirten Dini Siyonizm Partisi lideri Binyamin Netanyahu tepki çekti. Aşırı ırkçı söylemleriyle tanınan Yahudi Gücü lideri Itamar Ben-Gvir'in hükümette görev alacağı iddia edildi. 

Yorumlar (0)