ABD: Kuzey Kore lideri hakkındaki rapor galiba yanlış

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un ağır hasta olduğu yönündeki haberleri reddederek raporların eski verilere dayandığını söyledi.

DÜNYA 24.04.2020, 10:09 24.04.2020, 11:09
ABD: Kuzey Kore lideri hakkındaki rapor galiba yanlış

Trump, günlük Beyaz Saray brifinginde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un çok hasta olduğu ve ameliyat olarak iyileşmeye çalıştığı yönündeki raporun yanlış olduğunu düşündüğünü, duyduklarına göre raporun eski belgelere dayandığını kaydetti.

Daha önce Kim hakkında bilgi almak için Kuzey Koreli yetkililerle iletişime geçebileceğini söyleyen ancak dünkü açıklamasında ise buna dair herhangi bir işaret vermeyen Trump, "Kuzey Kore ile iyi bir ilişkimiz var, Kim Jong Un ile de iyi bir ilişkim var ve umarım iyi olur" dedi.

Ne olmuştu?

Seul merkezli bir web sitesi olan Daily NK, Pazartesi günü Kuzey Kore'de isimsiz bir kaynak göstererek, Kuzey Kore liderinin 12 Nisan'da kardiyovasküler bir ameliyat geçirdikten sonra iyileştiğini yazmıştı. Kuzey Kore'deki devlet kontrolündeki medya ise, Kim'in nerede ve nasıl olduğu konusunda sessiz kalmıştı.

İki Güney Koreli hükümet yetkilisi de haberin üstüne ABD'nin Kim'in ameliyattan sonra büyük tehlike altında olduğu yönündeki "istihbarat izlediğini" söyleyen isimsiz bir ABD yetkilisine dayanan CNN raporunu reddetmişti.

Salı günü, nükleer silahlarından vazgeçmeye ikna etmek için 2018 ve 2019'da Kim ile eşi benzeri görülmemiş zirveler düzenleyen Trump, raporların doğrulanmadığını ve fazla güvenmediğini söylemişti.

"Ne olduğu bilinmiyor"

ABD hükümetinin Kuzey Kore liderliği hakkındaki son bilgileri, mevcut istihbarat raporlaması ve analizine aşina olan bir kaynağa göre, Kim'in hala gözden uzak kalması ve yokluğunun nedenleri hakkında güvenilir bilgi eksikliği bulunuyor.

Ancak, Kim'in geçmişte uzun süre kamuoyundan uzak kaldığı olmuştu.

Yorumlar (0)