ABD Kongresine "savaş finansı" tasarısı sunuldu

Amerika ve İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın emriyle İranlı general Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle savaşın eşiğine geldi ancak savaşı ABD cephesinde engellemek isteyen senatörler ABD Kongresine "olası İran savaşının finansmanını engelleyen" tasarı sundu.

DÜNYA 04.01.2020, 08:42
ABD Kongresine "savaş finansı" tasarısı sunuldu

ABD Kongresinin her iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisine, "Kongrenin izni olmadan İran ile olası bir savaşın finanse edilmesinin engellenmesini" öngören bir tasarı sunuldu.

Senatoya Demokrat Senatör Bernie Sanders ve Temsilciler Meclisine vekil Ro Khanna tarafından sunulan "Kongrenin izni olmadan İran ile olası bir savaşın finanse edilmesinin engellenmesini" öngören tasarılarda, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine tepki gösterildi.

Donald Trump yönetiminin ABD'yi yeni bir savaşa sürüklediğinin altı çizilen tasarıda, ABD Kongresinin izni olmadan İran'a karşı askerî harekât için gerekli tüm finansmanın engellenmesi istendi.

"Sayısız can kaybı ve trilyonlarca dolara mal olur" vurgusu

"Kongrenin izni olmadan İran ile olası bir savaşın finanse edilmesinin engellenmesini" öngören tasarılara ilişkin ortak bir açıklama yapan Demokrat Senatörler Bernie Sanders ve Ro Khanna, şu ifadeleri kullandılar:

"Bugün, bizleri Orta Doğu'da yeni ve korkunç bir savaşa iten gelişmelere şahit oluyoruz. İran ile olası bir savaş, sayısız can kaybı ve trilyonlarca dolara mal olacağı gibi, bölgesel çatışmaları ve yerinden edilmiş insanların sayısını daha da arttıracaktır. Trilyonlarca doları bitmeyen savaşlar için değil, Amerikan halkının ihtiyacı için kullanmalıyız."

Diğer taraftan, İran'a yönelik savaşın finanse edilmesini engelleyen benzer bir tasarı geçen yıl ABD Temsilciler Meclisinden geçmiş fakat 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasası'ndan (NDAA) geçen ay çıkarılmıştı.

Pentagon (Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı), perşembe günü İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuş, saldırı emrinin ise bizzat ABD Başkanı Donald Trump'tan geldiğini açıklamıştı.

İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ABD saldırısının intikamının alınacağını vurgulayarak, İran'da 3 gün ulusal yas ilan etmişti. Ayetullah Ali Hamaney, "ABD güçlerine sert karşılık verileceğini" söylerken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "İran ve bölgenin özgür ulusları, bu korkunç suçun intikamını alacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)