ABD, Kabil'den gelen ve iniş takımlarında insan parçalarının bulunan uçak hakkında soruşturma başlattı

ABD Hava Kuvvetleri, Afganistan’dan kalkan tahliye uçağının iniş takımlarında insan vücudu parçalarının olduğunu doğruladı. Bunun üzerine ABD, sivil kayıplarını soruşturduklarını belirtti. 

DÜNYA 18.08.2021, 10:42 18.08.2021, 22:41
ABD, Kabil'den gelen ve iniş takımlarında insan parçalarının bulunan uçak hakkında soruşturma başlattı

Geçtiğimiz günlerde internette yayınlanan, ABD Hava Kuvvetleri tahliye uçaklarından düşen siviller videosu hakkında ABD’den açıklama geldi. Hava Kuvvetleri, Kabil’den tahliye için kalkan C-17 askeri kargo uçağının iniş takımlarında insan vücudu parçalarının bulunduğunu doğruladı. 

Uçağın iniş takımlarına tırmanan ve kaç kişinin vücut parçalarının bulunduğu konusunda sayı vermeyen yetkililer, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti. 

Uçağa el konuldu 

Tahliye uçağının Katar’daki Al Udeid Hava Üssü’ne indiğini ve herkes indirildikten sonra uçak içerisinde incelemeler yapıldığını belirten Hava Kuvvetleri, “Uçağa, kalıntıları toplamak ve incelemek için zaman sağladık. Bu sebeple uçağa el koyduk.” açıklamasında bulundu. 



Havaalanındaki kriz devam ediyor 

Taliban, Kabil’e girmesinin ardından isteyenlerin ülkeden ayrılabileceğini açıklamıştı. ABD’nin de kendilerine yardımcı olan kişileri pasaportsuz tahliye edeceğini açıklaması üzerine havaalanına inen askeri tahliye aracına yüzlerce sivil binmeye çalışmıştı. Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na gelen Afganlılar, uçağın iniş takımlarına, kanatlarına ve gövdelerine tırmanmıştı. İnternette yayılan görüntüler, büyük tepki toplamıştı. 

Çekilme süreci, 2020’de başlamıştı 

ABD’nin Taliban ile Şubat 2020’de yaptığı barış anlaşması çerçevesinde ABD ve NATO orduları bu sene ülkeden ayrılmaya başlamıştı. 11 Eylül 2021 tarihine kadar tamamlanması planlanan tahliye, Taliban’ın başkent Kabil’e hızlı ve erken şekilde girmesiyle birlikte tamamlanamamıştı. Anlaşmada, Taliban’ın yabancı güçlere saldırmaması hakkında bir madde bulunuyordu. Bu sebeple Taliban, ülkenin idaresini ele geçirdikten sonra tüm yabancı unsurların güvenliğinin korunacağını aktarmış fakat isteyenlerin ülkeden ayrılabileceğini belirtmişti. 



Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki müzakere devam ediyor 

Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki görüşmeler, Doha’da devam ediyor. ABD’nin çekilme sürecinin başladığı Mayıs 2021’den bu yana görüşmede olan taraflar, henüz bir sonuca varabilmiş değil. Buna karşın, Taliban güçlerinin Kabil’e girişiyle birlikte binlerce kişinin kanının döküleceği fakat Eşref Gani’nin ülkeden ayrılması sayesinde Taliban’ın, kendisine karşı savaşan herkesi affettiği bildirildi. 

Yorumlar (0)