ABD-Japonya arasında "ilk zirve"

ABD Başkanı Joe Biden, Eylül 2020’de başkanlık koltuğuna oturmasına karşın hiçbir dünya lideriyle “yüz yüze” görüşme gerçekleştirmemişti. Bu duruma son vermek isteyen Biden, seçimini Japonya Başbakanı’ndan yana kullandı. 

DÜNYA 17.04.2021, 12:23 18.04.2021, 10:25
ABD-Japonya arasında "ilk zirve"

ABD Başkanı Joe Biden, yapılan olaylı seçimler sonrasında Eylül 2020’de başkanlık koltuğuna oturmuştu. Gerek güvenlik gerekse Covid-19 tedbirleri sebebiyle misafir kabul etmeyen Biden, kuralını Japonya Başbakanı ile bozdu.

Başbakan Yoshihide Suga’nın, ABD Başkanı Biden’ın “yüz yüze görüştüğü” ilk lider olması kadar toplantı sırasında konuşulan konular da dünyanın gündemine oturdu. “İş birliğini sürdüreceğiz” şeklinde yorum yapan liderler, Kuzey Kore’den Çin’e, Hint-Pasifik'ten Tayvan’a kadar tüm Uzak Doğu hakkında görüştüklerini belirttiler.



“İş birliğimiz, barışın temeli”

Japonya Lideri Yoshihide Suga, Tokyo-Washington ittifakının yalnız iki ülke için değil tüm dünya için önemli olduğunu belirtti. Özellikle Hint-Pasifik bölgesindeki barışın, refahın ve istikrarın sağlanmasında ABD ile Japonya arasındaki iş birliğinin değerinden bahseden Suga, “Zorlu güvenlik döneminden geçildiği için özellikle bu zamanlarda ittifaka daha da değer vermeliyiz.” şeklinde açıklama yaptı.



Konuşmanın başlıkları aktarıldı

Biden-Suga görüşmesinde Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Kuzey Kore’nin füze programı, Çin’in bölge hegemonyası, Tayvan sorunu, Covid-19 salgını gibi bölgeye dair konuların konuşulduğu aktarılırken içerik hakkında açıklama yapılmadı. Aktarılan başlıklar konusunda ise bölge uzmanlarından iddialar yükselmeye başladı.

Ayrıca Suga’nın, 100 günden az bir süre kalan Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlar için Washington’ın desteğini istediği öne sürüldü. 

Yorumlar (0)