ABD istihbaratından çarpıcı 'İran-PKK' raporu

DIA (ABD Savunma İstihbarat Ajansı), Pentagon'a, İran'ın desteklediği milislerin Irak’ta ülkemize karşı terör örgütü PKK ile iş birliği yaptığını ve bazen ülkemizin Irak'ın kuzeyindeki üslerine saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

DÜNYA 05.05.2022, 20:06
ABD istihbaratından çarpıcı 'İran-PKK' raporu

Pentagon Başmüfettişliği, Suriye ve Irak'taki operasyonlara dair Ocak-Mart 2022 dönemi raporunu Kongre'ye iletti.

Söz konusu raporda, terör örgütü PKK ile ilgili çarpıcı bir detaya da yer verildi.

Irak’ta bulunan İran destekli milislerin Körfez devletlerini hedef almak üzere bölgede bulunan diğer İran müttefiklerine destek verdiği belirtilen raporda, şubat ayında Irak merkezli bir grubun BAE'nin başkenti Abu Dabi'yi hedef alan bir saldırıyı üstlendiğine işaret edildi.

"PKK’nın Haşdi Şabi ile de ilişkisi var"

Raporda, DIA'nın terör örgütü PKK ile ilgili ise şu yorumuna yer verildi:

"İran'ın desteklediği milisler, Suriye ve Irak'taki Türk kolluk güçlerine yönelik saldırılarını bir hayli artırdı. DIA, milislerin, PKK'ya ait mevzileri hedef alan Türk hava saldırılarına cevap olarak, ABD tarafından da terör örgütü olarak görülen PKK ile koordineli bir şekilde çalıştıkları değerlendirdi. Bahse konu milisler, Türk güçlerinin eylemlerine karşı gittikçe çok daha ses çıkarmaya başladı ve Suriye ile Irak'ta Türk askeri üslerine roket saldırıları yapmaya başladı. Şubat ayında Irak'ın kuzeyinde PKK'yı hedef alan Türk hava saldırılarının akabinde, İran ile iş birliği içerisinde olan yeni bir milis grubu Musul'un kuzeyinde yer alan bir Türk üssüne roket saldırısı gerçekleştirildi."

Raporda İran'ın desteklediği milislerin ülkemize yönelik saldırıları TSK'yı (Türk Silahlı Kuvvetleri) Irak'ta PKK'ya karşı harekat düzenlemekten caydırmak için gerçekleştirildiği belirtildi.

IKBY'de (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) KDP'ye (Kürdistan Demokratik Partisi) rakip olan KYB'nin (Kürdistan Yurtseverler Birliği) PKK ve İran ile bağlarının altı çizilen raporda, PKK’nın Haşdi Şabi ile de ilişkisinin olduğuna işaret edildi.

Ülkemizin uzun senelerdir Irak’ta PKK’ya karşı kara ve hava saldırıları gerçekleştirdiği anımsatılan raporda, TSK'nın SİHA ile Suriye ve Irak'taki üst düzey PKK elebaşlarını hedef alan bir stratejiyi takip ettiğine değinildi.

Yorumlar (0)