ABD istihbaratı uyardı: Rusya seçimlere müdahale mi ediyor?

Rusya'nın, ABD'de gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri için Demokrat Parti'den aday adayı olan Bernie Sanders'ın (78) kazanmasına yardımcı olmak amacıyla seçimlere müdahalede bulunduğu ileri sürüldü.

DÜNYA 22.02.2020, 10:15
ABD istihbaratı uyardı: Rusya seçimlere müdahale mi ediyor?

Washington Post gazetesinin haberine göre, ABD istihbaratı, Demokrat Parti'den aday adayı olan Bernie Sanders'ın (78) seçimlerden galip çıkması amacıyla Rusya tarafından müdahale edildiğini ortaya çıkardı. Haberde, ABD istihbaratının bu konuda Bernie Sanders'a bilgi verdiği kaydedildi.

Öte yandan, istihbarat tarafından ABD Başkanı Donald Trump ile Kongre üyelerine de bu konu hakkında bilgi verildiği öğrenildi.  

Putin'e "eşkıya" dedi

Bernie Sanders, söz konusu haberlerin ardından konuya ilişkin bir açıklamada bulundu.

Konu hakkında bir ay önce bilgilendirildiğini kabul eden Sanders, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "eşkıya" ifadesini kullandı.

"Amerikan seçimlerinden uzak dur"

Sanders, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahalesine karşı olduğunu vurgulayarak, "Başkan Trump’ın aksine seçimlerimize müdahale etmeye çalışan yabancı güçlere şiddetle karşı çıkıyorum." dedi. 

Rusya'nın ABD demokrasisini zayıflatmaya çalıştığını ileri süren Sanders, "Putin'in kimin ABD başkanı olmasını istediğini umursamıyorum. Putin'e mesajım net; Amerikan seçimlerinden uzak dur." ifadelerini kullandı. 

New Hampshire'da Sanders galip gelmişti 

ABD'nin New Hampshire eyaletinde yapılan ön seçimde Demokrat aday adayları yarışmıştı. Büyük çekişmeye sahne olan seçimin galibi Vermont Senatörü Bernie Sanders (78) olmuştu. Sanders, Demokrat seçmenlerin yüzde 26'sının oyunu alarak ipi göğüslemişti.

Sanders'ı, eski belediye başkanı ve yarışın sürpriz isimlerinden sayılan Pete Buttigieg, yüzde 24,4 ile izlemişti. 

Zafer konuşması yapan Sanders, "Bu sadece Donald Trump'ı yenmekle ilgili bir mücadele değil, bu ülkeyi dönüştürmekle ilgili bir mücadele. Bu zafer, Donald Trump'ın sonunun başlangıcıdır." demişti. 

Milyarderlerin ülkeyi yönetmesine izin vermeyeceğini belirten Sanders, bazı rakiplerinin paralarıyla seçimleri satın alamayacağını söylemişti.

ABD'de seçim süreci nasıl işliyor?

ABD'de 4 yılda bir yapılan başkanlık seçimleri "geleneksel olarak" Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Partinin adayları arasında geçiyor. 

Ön seçim sürecinde sonra Demokrat Parti 13-16 Temmuz'da Milwaukee'de, Cumhuriyetçi Parti ise 24-27 Ağustos arasında Charlotte'de kendi başkan adayını resmen duyuracak.

Yorumlar (0)