ABD istedi, Rusya tutukladı: Hacker grubu REvil, hapsi boyladı 

Rus hacker grubu REvil’in üyelerine ABD’nin talebi üzerine Rusya Federal Güvenlik Servisi tarafından operasyon düzenlendi. Hacker grubunun üyeleri tutuklandı. Bazı üyelerin ABD’ye teslim edilmesi gündemde. 

DÜNYA 16.01.2022, 11:21 17.01.2022, 09:05
ABD istedi, Rusya tutukladı: Hacker grubu REvil, hapsi boyladı 

Temmuz ayında ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde Biden’dan Putin’e önemli bir talep gelmişti. Biden, Rus hackerlardan oluşan “REvil” isimli grubun faaliyetlerinin durdurulmasını talep etmişti. 



ABD’nin isteği 6 ay sonra gerçekleştirildi 

Biden’ın isteğini dikkate alan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 14 kişilik REvil grubunun üyelerini yakalamak üzere Lipetsk, Leningraf, St. Petersburg ve Moskova’da 25 adrese baskın düzenledi. Operasyonda 500 bin Euro, 600 bin Dolar, 426 milyon Ruble ele geçirildi. Ayrıca suç işlemek amacıyla kullanılan kripto para cüzdanları, bilgisayarlar, donanım parçaları, çalınan paralarla alınan 20 lüks otomobile de el konuldu. 



Grubun çökertildiği bildirildi 

Yazılı açıklama yapan FSB, grubun çökertildiğini şu cümlelerle bildirdi: “Rusya’da REvil grubuna yönelik düzenlenen operasyonlarda 14 kişi gözaltına alındı ve grup çökertildi. ABD makamları ise operasyon hakkında bilgilendirildi.” 



Grubun lideri ABD’de arananlar listesinde 

ABD, Kasım 2021’de REvil’in lideri Yevgeny Polyanin’i arananlar listesine koyarak gruba mensup biri ya da grup hakkında bilgi barındıran ve bunları ABD polisi ile paylaşan kişilere 10 milyon Dolara kadar ödül verileceğini bildirmişti. Rus bir gazeteciye göre ise grupta Rus vatandaşlığı bulunan kişiler, ABD’ye teslim edilmeyecek.  

Yorumlar (1)
serdar 2 yıl önce
simdi bunlardan medet umar salak ruslar