ABD: İran ile müzakerelere hazırız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran ile ciddi müzakereler yapmaya hazır olduğunu ilan etti.

DÜNYA 09.01.2020, 12:45
ABD: İran ile müzakerelere hazırız

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsicisi Kelly Craft, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu mektupta, ülkesinin "uluslararası barışın ve güvenliğin daha da tehlikeye girmesini veya İran rejiminin tansiyonu tırmandırmasını önlemek amacıyla" müzakerelere hazır olduğunu bildirdi.

Kasım Süleymani'nin öldürülmesini savundu

Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsicisi Kelly Craft, mektubunda İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin, ülkelerin meşru müdafaa haklarını kullanmak için attıkları herhangi bir adımı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) "derhal bildirmesini" gerektiren Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51. maddesi uyarınca meşrulaştığını savunarak, Amerika'nın Orta Doğu'daki personelini ve çıkarlarını korumak için "gerekirse" ilave eyleme geçeceğini yazdı.

İran da BM'nin 51. maddesini kullandı

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi de BMGK'ya (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) yazdığı mektupta, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'a ağır ekonomik yaptırımları sürdürürken müzakere önerisinde bulunmasının "inanılmaz" olduğunu kaydetti. 

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, İran'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü balistik füzelerle vurmasının da Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin 51. maddesi çerçevesinde meşru olduğunu kaydederek, "Tahran, Irak'taki Amerikan üssünü hedef alan ölçülü ve orantılı askeri yanıt ile meşru müdafaa hakkını kullanmasının ardından gerilimin tırmandırılması ya da savaş arayışında değil." diye yazdı.

ran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecit Takht Ravançi, Ayn el-Esed Hava Üssü'ne yönelik operasyonun, "titizlikle düzenlendiğini, askeri hedefleri nişan aldığını, dolayısıyla beraberinde bölgedeki sivil mülklere ve sivillere zarar vermediğini" belirtti.

General Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle başlayan gerilim 

Pentagon (Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, 3 Ocak'ta Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Bağdat Havalimanı yakınlarında düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü duyurmuş, saldırı emrinin ise ABD Başkanı Donald Trump'tan geldiğini açıklamıştı.

SİHA'lar (silahlı insansız hava araçları) ile gerçekleştirilen saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in yanı sıra aralarında İranlı subayların da bulunduğu 5'i Iraklı 10 kişi yaşamını yitirmişti.

Ülkesinde 3 günlük ulusal yas ilan eden İran'ın dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor." demişti. İran dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney başta olmak üzere İran'ın tüm üst düzey siyasî, dinî ve askerî isimleri, General Kasım Süleymani'nin intikamının alınacağı yemininde bulunmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi hedef alan saldırının ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu, 8 Ocak'ın ilk saatlerinde Amerika'nın Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurduğunu duyurmuş ve en az 80 Amerikan askerinin öldüğünü iddia etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ise dün yaptığı açıklamada, İran'ın dünkü füze saldırılarında herhangi bir Amerikan askerinin ölmediğini kaydederek, "İran şu aşamada durulmuş görünüyor. Bu da tüm taraflar ve dünya için iyi bir şey." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)