ABD, İran'a baskıyı artırmaya hazırlanıyor

ABD, İran'a nükleer enerji çalışmaları yüzünden uyguladığı yaptırımları artıracağının sinyallerini verdi.

DÜNYA 28.10.2019, 16:48 28.10.2019, 16:55
ABD, İran'a baskıyı artırmaya hazırlanıyor

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'a uygulanan yaptırımların artırılacağını duyurdu. Mnuchin, Pazartesi günü İsrail'de yaptığı açıklamada İran'ın nükleer programının Orta Doğu'daki ABD müttefiklerini endişelendirdiği, İran üzerindeki ekonomik baskının artırılacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldikten sonra İran'a yönelik getirdiği yaptırımların, İran'ın petrol gelirlerini tükettiği ve İran bankalarının finans dünyasından kopmalarına yol açtığı iddia ediliyor.


ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu

Netanyahu'yla görüştü

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yla görüştükten sonra gazetecilerin karşısına çıkan Mnuchin, yaptırımlar arasında nelerin olacağına dair bir detay vermedi.

Mnuchin, "Yaptırımlar konusunda maksimum baskı uyguluyoruz. Yaptırımlar çalıştılar ve çalışmaya devam ediyorlar; İran'a giden parayı kesiyorlar" dedi. ABD Hazine Bakanı, İsrail Başbakanı'na "Ekibinizle çok üretken bir öğle yemeği yedim, bizim için çok önemli birtakım fikirler verdiler" diyerek İsrail'in İran yaptırımları konusundaki fikirlerini de değerlendirdiklerini belirtti.

ABD'nin son dönemdeki tutumu ve "müttefiklerini koruyucu tavrı" sebebiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, Steven Mnuchin'e "Şu ana kadar yaptıklarınız için teşekkür ediyorum, sizi daha çok yapmaya cesaretlendirmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Trump, Obama'nın "mirasını" reddetti

ABD, İran ve Avrupa Birliği arasında imzalanan üçlü anlaşmadan çekilme kararı veren Donald Trump yönetimi, İran'ın petrol ihracını engelleyerek İran ekonomisini çökertmeye çalışıyor. Anlaşmadan çekilen ve İran'a yaptırımlar uygulayan Trump yönetimi, Barack Obama döneminde İran'ı dünyaya açarak nükleer programını kısıtlama yöntemini tamamen terk etmişti.

Nükleer silah geliştirmeye çalıştığı iddia edilen İran, bu iddiaları yalanlıyor.

Yorumlar (0)