ABD-Irak geriliminde Çin kozu oynandı!

Irak Meclisi'nin ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına yönelik karar almasının ardından Donald Trump, Irak'a tehditler savurmuştu. Irak, "Çin" kozunu oynayarak bu tehditlere karşılık verdi. 

DÜNYA 07.01.2020, 09:24 07.01.2020, 09:28
ABD-Irak geriliminde Çin kozu oynandı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatının ardından 3 Ocak günü İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesi nedeniyle ülkeler arasındaki gerginlik tırmanmaya devam ediyor.

Irak Meclisi'nin ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına yönelik karar almasının ardından Donald Trump, "Irak'tan çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır." demişti.

Irak, Trump'ın bu tehdidine Çin ile karşılık verdi. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ABD ile ticaret savaşını sürdüren Çin'i ortaya sürdü. Abdülmehdi,  "Çin ile yaptığımız anlaşmayı tereddütsüz olarak uygulayacağız." dedi.

ABD ile İran arasında yaşanan bu gerilim,  "Üçüncü Dünya Savaşı mı geliyor?" dedirtti. 

"Irak'ın çekişme sahası olmasını istemiyoruz"

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, Çin'in Bağdat Büyükelçisi Zhang Tao ile Başbakanlık Konutu'nda görüşmede bulundu. 

Görüşme sırasında ABD'nin Irak'taki varlığına değinen Abdulmehdi, "ABD, DEAŞ'la mücadelemizde çaba sarf etti ancak Irak'ın çekişme sahası ve buna taraf olmasını istemiyoruz. ABD, Irak hükümetinin kararıyla burada bulunuyor ve çekilmesi kararını da Irak aldı. Irak hükümetinin güçlü olması Amerika'nın da çıkarınadır." ifadelerini kullandı.

"Anlaşmanın uygulanmasından yanayız"

Çin'in Bağdat Büyükelçisi Tao, Irak hükümetini desteklemeyi sürdüreceklerini ve ülkenin imarına yardımcı olacaklarını belirtti. İki ülke arasındaki anlaşmanın uygulanması gerektiğini kaydeden Tao, askerî ve güvenlik alanlarındaki iş birliğini artırmak istediklerini de ifade etti. 

8 anlaşma imzalanmıştı

2019 yılının Eylül ayında Irak ile Çin arasında enerji, sanayi, petrol ve diğer birçok alanda 8 anlaşma imzalanmıştı.
 

Yorumlar (1)
Akın 4 yıl önce
:) çin e Kafa tutmak Akıl İşi Degil Adamlar Başlıbaşına Dünyaya kafa tutacak bir ülke Ben Amerikanın Yerinde Olsam erkekligin 100/99 kacmak der :) Kesilen Günaha Katlanırım