ABD Huawei yasağını 90 gün erteleyecek

ABD, Çinli teknoloji devi Huawei’ye verdiği 90 günlük sürenin dolmasının ardından ticari kısıtlamaları 90 gün daha askıya alacağını duyurdu.

DÜNYA 19.08.2019, 16:15 19.08.2019, 21:43
ABD Huawei yasağını 90 gün erteleyecek

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Donald Trump yönetimi tarafından Çinli Huawei Technologies Co.'nun bazı faaliyetlerine uygulanan yaptırımların 90 gün erteleneceğini duyurdu.

Fox Business kanalına röportaj veren Ross, ABD'de bazı telekom şirketlerinin Huawei'ye 'bağımlı' olduğunu, bu nedenle 90 günlük ertelemenin uygun görüldüğünü bildirdi.

"Bağımlılıktan kurtulmaları için süre veriyoruz"

"Onlara bu bağımlılıktan kurtulmaları için biraz daha süre veriyoruz." ifadesini kullanan Ross, ertelemenin 19 Kasım civarında sona ereceğini kaydetti.

Ayrıca,  bakanlık tarafından Huawei'nin 46 iştirakinin daha listeye eklenmesine karar verildiğini sözlerine ekledi. 

Kısıtlamaların bazıları 90 günlüğüne askıya alınmıştı

ABD Başkanı Donald Trump, mayıs ayında ABD merkezli şirketlerin 'ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden' ülkelerden telekomünikasyon ürünleri almasını engelleyen kararnameye imza atmıştı.

ABD, kara listeye alınan Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya almıştı. Bu geçiş sürecinde Huawei’nin, dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi amacıyla ABD'de üretilen kimi ürünleri satın almaya devam edebileceği ifade edilmişti.

Böylece Huawei'nin kullanmakta olduğu ağlardan faydalanmaya devam etmesi ve Huawei marka telefonlar için yazılım güncellemesinin sağlanabilmesi hedefleniyordu.

Fakat Huawei, yeni ürün üretmek için ABD menşeli parça ve bileşenleri satın alamıyor.

Yorumlar (0)