ABD, Güney Kore ve Japonya’dan Kuzey Kore’ye misilleme

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore’nin füze denemelerine devam etmesi sebebiyle misilleme olarak ortak tatbikat gerçekleştirdi.

DÜNYA 05.10.2022, 09:47 05.10.2022, 18:15
ABD, Güney Kore ve Japonya’dan Kuzey Kore’ye misilleme

Günlük basın toplantısında konuşan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Kuzey Kore’nin Japonya hava sahasını geçen balistik füze denemesini kınadı. ABD’nin bu girişimlere sessiz kalmayacağını dile getiren Ryder, Güney Kore ve Japonya ile ayrı ayrı askeri tatbikatlar yapıldığını duyurdu. 

Kuzey Kore’ye kınama

Kuzey Kore’nin füze denemelerinin bölge için ciddi bir tehdit haline geldiğini dile getiren Ryder, “ABD olarak Kuzey Kore’nin bu denemelerini kınıyoruz. Kendilerini yasadışı hamlelerden ve bölgeyi istikrarsızlaştıracak politikalardan vazgeçmeye davet ediyoruz. Bu kapsamda Kuzey Kore’ye yanıt olarak ABD deniz piyadeleri ve Japonya Savunma Kuvvetleri’ne bağlı ekipler tarafından Japon Denizi’nde özel bir tatbikat yapıldı. Eş zamanlı olarak ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri de Güney Kore ile Batı Çin Denizi’nde tatbikat gerçekleştirdi. ABD, Kuzey Kore’nin bu tür hamlelerine asla sessiz kalmayacaktır” şeklinde konuştu. 

“Kuzey Kore’nin girişimleri, bölge istikrarını tehdit ediyor”

ABD’nin Japonya ve Güney Kore ile güçlü bağları olduğunu dile getiren Ryder, “Yapılan son tatbikatlar, bölgedeki caydırıcılık gücümüzü ve uluslarımız arasındaki işbirliğini göstermek için yapıldı. Buna ek olarak Savunma Bakanı Austin, Kuzey Kore tarafından gelen tehditleri ve sonuçları değerlendirmek için Güney Kore ve Japonya’daki mevkidaşlarıyla istişarelerde bulundu. Bakanlar, Kuzey Kore’nin füze denemelerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının net bir ihlali olduğu konusunda hemfikirler. Kuzey Kore’nin girişimleri, bölge istikrarını tehdit ediyor” ifadelerini kullandı. 

“Güney Kore ve Japonya’yı savunmaya devam edeceğiz”

ABD’nin bölgedeki varlığını devam ettireceğini dile getiren Ryder, “Kuzey Kore’nin hamlelerine karşı Güney Kore ve Japonya’yı savunmaya devam edeceğiz. Bu konuda kararlığımız son derece açıktır. Bölgedeki son yapılan tatbikatlar, ülkelerimiz arasında ne kadar güçlü bir işbirliği olduğunu gösteriyor. Bu tatbikatlar ile Kuzey Kore’ye karşı Güney Kore ve Japonya’nın yanında olacağımızı bir kez daha göstermiş olduk” şeklinde konuştu. Öte yandan Ryder, Kuzey Kore füzesinin Japonya üzerinden uçtuğu esnada herhangi bir hava savunma sistemi tarafından hedef alınmadığını da dile getirdi.

Yorumlar (0)