ABD, Güney Kore ve Japonya liderlerinden Kuzey Kore'ye karşı iş birliği mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile Kamboçya'da görüşerek Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehditleriyle mücadele konusunda iş birliğini ele aldı.

DÜNYA 13.11.2022, 15:36
ABD, Güney Kore ve Japonya liderlerinden Kuzey Kore'ye karşı iş birliği mesajı

Kyodo News'in Japon hükümetine dayandırmış olduğu haberine göre, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) 2022 Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de yapılması planlanan üçlü görüşmeler öncesinde Biden, Yoon ve Kişida ile bir araya geldi.

"İstikrar ve barışı korumanın önemine vurgu yapıldı"

Japon yetkililer, Kişida, Yoon ve Biden’ın bu yılın başından bu yana yoğun balistik füze denemeleri gerçekleştiren Kuzey Kore'ye karşı caydırıcılığın artırılmasından emin olduklarını söyledi.

Ayrıca Biden, ABD’nin Hint-Pasifik bölgesine bağlılığına vurgu yaparak, Güney ve Doğu Çin denizlerinde seyrüsefer özgürlüğünün önemine dikkat çekti.

Zirveye ilişkin Beyaz Saray'dan gelen açıklamada, Biden'ın ülkesinin Çin ile "şiddetli bir biçimde rekabet edeceği" ve Pekin'in insan hakları ihlallerine yönelik iddiaları dile getireceğine vurgu yaptığı bildirildi.

Biden'ın ayrıca, rekabetin çatışmaya dönüşmemesi adına dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki iletişimi açık tutmayı umduğu ifade edilerek, Tayvan Boğazı'nda istikrar ve barışı korumanın önemini tekrarladığı belirtildi.

Yoon-Biden görüşmesi

Haberlere göre, Biden, Güney Kore lideri Yoon Suk-yeol ile de Phnom Penh'de görüştü.

Devlet Başkanlığı ofisinden gelen açıklamada, Hint-Pasifik bölgesinde Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasının barış için ön koşul olduğunu söyleyen Yoon, Pyongyang'ın nükleer silahlardan arındırılması durumunda ülkesinin destek sağlamaya hazır olduğunu aktardı.

Yoon, uluslararası toplumun uyarılarına ve kaygılarına rağmen Kuzey Kore'nin kıtalararası nükleer deneme yapması ve balistik füze fırlatması durumunda uluslararası toplumun kararlı bir biçimde cevap vermesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar (0)