ABD, Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore'ye nükleer mesajı

ABD, Güney Kore ve Japonya, Çin'in günden güne baskısını artırdığı Tayvan Boğazı konusunda istikrarın korunması ile Kuzey Kore'nin tamamen nükleerden arındırılmasına ilişkin iş birliğinin sürdürülmesi konusunda anlaşma sağladı.

DÜNYA 22.07.2021, 11:24 24.07.2021, 20:12
ABD, Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore'ye nükleer mesajı

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong Kun ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı W. Sherman ile Tokyo'da görüşen Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mori Takeo, bölgesel anlamda yaşanan gelişmeleri ele aldı.

Yakın iş birliği konusunda anlaşma

Kuzey Kore'nin nükleerden tamamen arındırılmasına ilişkin yakın iş birliği sağlanmasında mutabakata varan tüm taraflar, bu konudaki diyalogları devam ettirmesine ilişkin Washington'un Pyongyang yönetimi ile yeni öneriler sunma kararı aldı.

Tayvan Boğazı'nda istikrarın ve barışın korunması konusunda iş birliğine dikkat çekilen görüşmenin ardından basın toplantısı gerçekleştiren Sherman, uluslararası hukuka zarar verecek olası faaliyetlere ortak bir şekilde karşı çıkılacağını açıkladı.

“Meydan okumaları yanıtsız bırakmayacağız”

Sherman, "Ülkelerin ABD'nin menfaatlerine karşı veya müttefiklerimizi tehdit edecek tavırlarda bulunması durumunda bu meydan okumaları yanıtsız bırakmayacağız." açıklamasını yaptı.

Kuzey Kore ile diyalog fırsatlarına temas eden Sherman "ABD, Kuzey Kore ile diyalog kurmaya hazır olduğuna ilişkin net bir tavır aldı. Bunu onlar da biliyorlar ve olumlu cevap vereceklerini umuyoruz. Sabır göstermeliyiz" sözlerini kullandı. Sherman, "Ülkelerinin geleceğinin, Kore Yarımadası'nın nükleerden tamamen arındırılması dahil olmak üzere bu müzakerelere katılmakla mümkün olduğunun farkına varacaklarını ümit ediyoruz. Bu üçlü dayanışmamız, Kuzey Kore'ye kritik mesaj veriyor." sözlerine yer verdi.

Ortak hareket çağrısı

Üçlü zirvenin, ülkelerin bölgesel ilişkilerine katkı sağladığına vurgu yapan Mori, üçlü ilişkileri geniş çaplı ve daha yakın bir hale dönüştürmek için gayret göstereceklerini ifade etti.

Görüşmede Kovid-19 ile iklim değişikliği dahil olmak üzere küresel problemlere karşı ortak hareket edilmesi konusunda çağrıda bulunuldu.

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre Çin'in, Doğu Çin Denizi'nde statükonun tek yönlü ve tek taraflı değiştirilmesine ilişkin girişimlere karşı çıkan taraflar, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonunun uygulanması için yakın iş birliği mesajı verdi.

Görüşmede Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin alıkoyduğu Japonlar’a ilişkin Tokyo hükümetini desteklediğini duyurdu.

Kyodo ajansı, Ekim 2017 sonrası bakan yardımcılarını ilk kez buluşturan görüşmenin, Ocak 2021'de göreve gelen ABD Başkanı Joe Biden yönetimi için "Asya'daki güvenliğin sağlanması ve Çin'in kontrol altında tutulması" niteliği taşıdığını bildirdi.

Yorumlar (0)