ABD Genelkurmay Başkanı: Avrupa'daki asker sayısını artırdık!

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'ya yapılacak yeni askeri yardımlara 20 ülkenin katılacağını söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ise Ukrayna-Rusya savaşının ardından Avrupa'daki ABD askeri personel sayısının artırıldığını belirtti.

DÜNYA 23.05.2022, 22:01 23.05.2022, 22:17 Hakan Öksüz
ABD Genelkurmay Başkanı: Avrupa'daki asker sayısını artırdık!

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley ile Savunma Bakanı Lloyd Austin, katıldıkları Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Sanal ortamda gerçekleştirilen toplantının ardından konuşan Lloyd Austin, "20 ülke, Ukrayna'ya yapılacak silah yardımına katılacağını bildirdi." dedi.

"Bu ülkelere teşekkür ediyoruz"

Ukrayna'ya verilecek ek destek hakkında olumlu görüşler beyan eden ülkelere teşekkür eden Austin, "20 ülkenin yardımlara katılacağını açıklaması son derece iyi. Bazı ülkeler top mermisi, zırhlı araçlar ve tank hibe edecek. Ukrayna kıyılarının savunması için Danimarka tarafından Harpoon füzeleri gönderilecek. Çekya ise helikopter ve tank verecek. İtalya, Norveç, Yunanistan ve Polonya da Ukrayna'ya askeri yardımda bulunacak." ifadelerini kullandı.

"ABD ordusunun envanteri zayıflamayacak"

Ukrayna Savunma Bakanı ile ülkenin savaştaki ihtiyaçlarına ilişkin görüşmeler yaptıklarını belirten Lloyd Austin, "Ukrayna, bizden HMARS roket sistemlerini istiyor. Verilecek mühimmatlardan bahsedemem. Ukrayna'ya vereceğimiz ordu teçhizatlarının 'kritik mühimmat' sınıfında olmadığını hatırlatayım. Dolayısıyla ABD ordusunun envanteri zayıflamayacak." değerlendirmesinde bulundu.

ABD, Tayvan'ı Çin'e karşı koruyacak mı?

Bir gazeteci, Başkan Joe Biden'ın Asya seyahati sırasında yaptığı, "Saldırıya uğraması durumunda Tayvan'ı Çin'e karşı askeri olarak savunacağız." şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak, Austin'in düşüncelerini sordu. ABD'nin Çin politikasının değişmediğini belirten Austin, barışı korumaya istekli olduklarının altını çizdi. 

ABD'nin Avrupa'da kaç askeri var?

ABD'nin Avrupa'da kaç askeri bulunduğunu açıklayan Genelkurmay Başkanı Mark Milley, "Kıtada toplamda 102 bin ABD askeri var. 2021 yılı sonbaharında bu sayı 78 bin civarındaydı. Ukrayna-Rusya savaşından sonra asker sayısını yüzde 30 artırdık. Akdeniz'deki savaş gemisi sayımızı ise 6'dan 24'e yükselttik." dedi.

Yorumlar (0)