ABD F-16'sı Japonya'da bomba düşürdü

Amerikalı pilot, F-16 savaş uçağı ile eğitim uçuşu sırasında 200 kilogram ağırlığındaki bombayı yanlışlıkla hedef bölgesinin 5 kilometre batısına düşürdü.

DÜNYA 08.11.2019, 14:09
ABD F-16'sı Japonya'da bomba düşürdü

ABD Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı pilotu, Japonya'da eğitim bombasını yanlışlıkla hedef bölgesi dışında bir noktaya düşürdü.

Kazaya ilişkin bilgi notu geçen Japon haber ajansı Kyodo, Japonya'nın  kuzeyindeki Aomori idari biriminde yaşanan olayda, Misava Hava Üssü'nden kalkan F-16 Amerikan savaş uçağının dün sabah saatlerinde 200 kilogramlık sahte bombayı hedef bölgesi dışında yanlışlıkla düşürdüğünü bildirdi.

Konuya ilişkin yerel yönetimden yapılan açıklamada ise, eğitim bombasının hedef atış bölgesinin 5 kilometre batısıda yer aldığı, bombanın düştüğü alanda herhangi bir yerleşim yeri bulunmadığı belirtildi. 

ABD ve Japonya eğitim için kullanıyor

Misava Hava Üssü'nün 20 kilometre kuzeyindeki askeri bölge, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hava kuvvetleri ile Japon hava kuvvetleri tarafından bomba eğitimleri için kullanılıyor.

ABD Japonya Kuvvetleri ise kazada can ve mal kaybına yaşanmadığını açıkladı. Açıklamada bomba eğitimlerinin tedbir amaçlı durdurulduğu da bildirildi.

Amerika'ya uyarı

Olayla ilgili açıklama yapan Kabine Sekreteri Yoşihide Suga da, kazanın kaygı yarattığını ifade ederek, "Düşürülen nesne oldukça ağır. Böyle bir olayın yaşanmaması gerekirdi. Benzeri olayların tekrarlanmaması için Amerika tarafından gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz." diye konuştu.

Aomori Valisi Şingo Mimura da, Japon savunma bakanlığından kazanın sebebinin araştırılması ve bir daha böyle bir durumun ortaya çıkmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını talep ettiklerini bildirdi.

Aomori Valisi Şingo Mimura şöyle konuştu:
"Olay idari birimimizde yaşayan vatandaşlar arasında büyük kaygı yaratmış, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) silahlı kuvvetlerine güvenlik konusunda aldığı tedbirlere yönelik güveni azaltmıştır."

ABD ordusuna protesto yazısı gönderildi

Japon Savunma Bakanlığı, olayın ardından Amerikan ordusuna protesto yazısı gönderdi. Savunma Bakan Yardımcısı Koiçi Watanabe ise, kazayla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye doğru yola çıktı. 

Yorumlar (0)