ABD duyurdu: DEAŞ'a 'üst düzey' darbe

ABD'li üst düzey yetkililer, DEAŞ terör örgütüne lojistik ve finansal destek sağlayan, örgütün sözde üst düzey isimlerinden olan Bilal el-Sudani ile 10 örgüt mensubunun Somali'de gerçekleştirilen operasyonda etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

DÜNYA 27.01.2023, 01:10 27.01.2023, 09:11
ABD duyurdu: DEAŞ'a 'üst düzey' darbe

Adlarının açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkililer, gerçekleştirdikleri çevrim içi (online) toplantıda, Sudani'yi ele geçirmek amacıyla dün (26 Ocak) gece Somali'nin kuzeyinde yer alan 'dağlık bir mağara kompleksine' yönelik olarak düzenlenen baskına ilişkin gazetecileri bilgilendirdi.

Sudani'nin, ABD birliklerinin 'dağlık bir mağara kompleksine' yönelik olarak düzenlediği operasyon esnasında yaşanan çatışmalar sırasında etkisizleştirildiğini belirten yetkililer, operasyon sonucunda askeri ya da sivil bir ölüm yaşanmadığını, sadece bir ABD askerinin, askeri operasyon köpeğince yaralandığını ifade etti.

Bahse konu baskının planlanmasının aylar sürdüğünü vurgulayan yetkililer, Pentagon'un (ABD Savunma Bakanlığı) geçtiğimiz hafta bilgilendirdiği ABD Başkanı Joe Biden'ın da bu haftanın başında operasyonu onayladığını aktardı.

Yetkililer, Bilal el-Sudani'nin 'dağlık bir mağara kompleksinden' DEAŞ terör örgütünün Afganistan ve Afrika kıtası başta olmak kaydıyla dünya genelindeki operasyonel çalışmalarına lojistik ve finansal destek verdiğini kaydetti. Yetkililer, Sudani'nin terör örgütüne katılmadan evvel de 'çok uzun bir terör geçmişi' olduğunu vurguladı.



2012'de yaptırım listesine eklenmişti

ABD Hazine Bakanlığı tarafından 2012 senesinde yaptırım listesine eklenen Sudani'nin yabancı teröristlerin eş-Şebab terör örgütünün eğitim kamplarına katılımlarını organize ettiği ve bahse konu örgüte finansman kaynağı sağlayabilmek için çalıştığı da belirtildi.

Yetkililer, Somali hükümeti dahil olmak üzere terörle mücadele hususunda ABD'nin diğer müttefiklerini de operasyon ile ilgili bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)