ABD düşük gelire sahip ülkelere 500 milyon doz aşı gönderecek

Amerika Birleşik Devletleri COVAX programı dahilinde düşük gelire sahip ülkelere gönderilmek üzere 500 milyon dozluk Pfizer-BionTech aşısı satın alacak.

DÜNYA 10.06.2021, 08:14 10.06.2021, 16:18
ABD düşük gelire sahip ülkelere 500 milyon doz aşı gönderecek

ABD’de ülke basınına konuşan yetkililer, bugün Biden’ın G7 toplantısı öncesinde İngiltere’de aşı çalışmalarına ilişkin bir duyuru gerçekleştireceğini kaydetti.

Biden’ın COVAX kapsamında düşük gelirli ülkelerle paylaşılmak için 500 milyon dozluk koronavirüs alacağını ve bu aşıların dağıtılmasının gelecek sene içinde tamamlanacağının duyurulacağı bilgisi de paylaşıldı.

Kaynaklar, ifade edilen 500 milyon dozluk aşının 200 milyon dozluk kısmının bu sene içinde tamamlanacağını belirtti.

Dün sabah Avrupa gezisi öncesinde Biden gazetecilere G7 Zirvesi dahilinde bir aşı programı paylaşacağını ifade etmişti.

Haziran sonuna dek ABD 80 milyon doz aşıyı dünyayla paylaşacak

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi tarafından haziran ayı sonuna dek 55 milyonu AstraZeneca, 25 milyonu Pfizer-BioNTech, Johnson and Johnson olmak üzere toplam 80 milyon dozluk aşı dağıtılması planlanıyor.

3 Haziran’da dünya ile bu aşıların paylaşılacağını açıklayan Biden, “Dozların yaklaşık 19 milyonu COVAX aracılığıyla dağıtılacak. 6 milyon doz Karayipler ve Latin Amerika’ya, 7 milyon doz Güney ve Güneydoğu Asya’ya, yaklaşık olarak 5 milyon doz ise Afrika’ya gidecek.” demişti.

Kalan 6 milyon dozu ise Biden, Meksika, Kanada, Güney Kore ve Hindistan da dahil olmak üzere halihazırda koronavirüsten vaka sayısında artış görülen kriz halindeki ülkeler ile paylaşacağını belirtmişti.

Amerika Birleşik Devletleri tarafından AstraZeneca’nın başka ülkelere gönderilebilmesi için FDA tarafından aşının kullanım onayı verilmesi gerekli.

Yorumlar (0)