ABD Dışişlerinden Türkiye ve Yunanistan’a sorunları çözmek için diploması çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu.

DÜNYA 17.06.2022, 11:55
ABD Dışişlerinden Türkiye ve Yunanistan’a sorunları çözmek için diploması çağrısı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, ABD gezisi esnasında gösterdiği Türkiye karşıtı tavrı Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde de devam ettirmesi Atina-Ankara arasındaki gerilimi yükseltti. Türkiye'nin, üçüncü bir taraf olmadan birebir görüşme talebini olumsuz karşılayan Yunanistan tansiyonun artmasına sebep oldu.

Yunanistan'ın adaları silahlandırması soruldu

ABD tarafından yapılan açıklamada ise Yunanistan ve Türkiye’nin beraber çalışmasına yönelik ifadelerde bulunuldu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'a, "Yunanistan, Türkiye’nin ana kara kıyılarına birkaç mil uzaklıktaki adalarında silahlandırma girişimine girdi. Sizin bu husustaki tavrınız nedir? Bu duruma destekçi misiniz?" sorusu yöneltildi.

"Birlikte çalışmaya teşvik ediyoruz"

"Bu husustaki konumumuz birkaç hafta önce söylediklerimizle aynı" şeklinde cevap veren Price, ülkelerin birbirinin egemenliğine saygı duyması gerektiğini ifade etti.

ABD'li sözcü, “İki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan’ın bölgede güvenlik ile barışı korumak durumundadır. Farklılıklarını diplomatik yollarla çözmek adına beraber olmaya teşvik ediyoruz” dedi.

"Türkiye ve Yunanistan güçlü ortaklar"

Alınan bilgilendirmelere göre Price, "Müttefikleri tansiyonu daha da yükseltecek söylemlerden geri durmaya davet ediyoruz. Türkiye ve Yunanistan elbette güçlü ortaklardır. Bu iki ülke ABD için değerli NATO müttefikleridir. Her ikisi içinde gerilimi aşağıya çekmek için teşvik etmeye devam edeceğiz" şeklinde ifade etti.

Yorumlar (0)