ABD Dışişleri: Türkiye ve Katar ile yakından çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Afganistan’daki havalimanına ilişkin gelen soruya ise, “Konuya ilişkin Türkiye ve Katar ile yakından çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

DÜNYA 03.09.2021, 23:25 03.09.2021, 23:29
ABD Dışişleri: Türkiye ve Katar ile yakından çalışıyoruz

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan’daki son gelişmelere dair değerlendirmeler yaptı.

Amerika’nın Afganistan’a ilişkin misyonunun Katar Doha’da çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Blinken, bu hafta sonu Doha’yı ziyaret edeceğini ve oraya tahliye edilen Afganlarla da bir araya geleceğini ifade etti.

“Türkiye ile yakın bir şekilde çalışıyoruz”

Blinken, Doha’nın ardından Almanya Berlin’e geçeceğini ve orada 20 ülkenin dışişleriyle Afganistan konulu bir toplantı yapılacağını söyledi.

Afganistan’daki ABD vatandaşları konusunda Taliban ile iletişim halinde olduklarını ifade eden Blinken, Taliban’ın ülkeden çıkmak isteyenlere ilişkin izin vermesine dair vaadini tutmasının büyük bir önem arz ettiğini kaydetti.

Bakan bununla beraber, “Ortaklarımız Türkiye ve Katar ile başkentin ayağa kalkması ve Kabil havaalanının bir an önce tekrar açılması amacıyla yakından çalışıyoruz.” dedi.

“Yardımlar bağımsız kuruluşlarca yapılacak”

Taliban öncülüğünde hükümete doğrudan insani yardım gerçekleştirmeyecek Taliban’a dair yaptırımlara karşın Amerika’nın Afganistan halkına insani yardımda bulunmayı sürdüreceğini söyleyen Blinken, “Bu yardımlar bağımsız kuruluşlarca yapılacak, hükümet üzerinden değil.” şeklinde konuştu.

“Henüz kesin bir şey bulunmuyor”

Afganistan’da Taliban’ın önde gelen liderlerinden olan Molla Abdulgani Birader’in öncülüğünde bir hükümet kurulduğuna dair soruları cevaplayan Blinken, konuya ilişkin haberleri gördüğünü fakat kesinleşen bir şey olmadığını, bu konuya ilişkin yorumunu gelecek günlerde konu netleşince yapacağını söyledi.

Blinken, Taliban mensubu olmayanların da hükümette rol alacağı ortamın oluşmasını istediklerini ifade etti.

Yorumlar (0)