ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu turuna başladı 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas ve İsrail arasındaki ateşkesi desteklemek amacıyla Orta Doğu turuna başladı. İlk durağı ise Tel Aviv. 

DÜNYA 25.05.2021, 10:25 25.05.2021, 14:08
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu turuna başladı 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, günlerce süren çatışmaların ve yüzlerce ölümün ardından dünya ülkelerinin desteğiyle ateşkese varan Hamas ve İsrail’in anlaşmasını desteklemek amacıyla Orta Doğu turuna çıktı. Gazze’de meydana gelen yıkımın ve ölümlerin durması için yapılan ateşkesin turunda Blinken’in ilk durağı Tel Aviv oldu.

Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havalimanı’na inen Dışişleri Bakanı’nı İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi karşıladı.

21 Mayıs 2021’de ateşkes yapıldı

Gazze ve Filistin silahlı gücü olarak bilinen Hamas ile İsrail güçleri arasında 21 Mayıs 2021’de ateşkes yapıldı. Mayıs ayının ilk haftasında şiddetlenen ve kısa sürede büyüyen çatışmalar, 3 hafta sonunda son buldu. 

Blinken’in Orta Doğu turunda konuşulacak konular arasında ilk sırada yıkılan Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması geliyor. Özellikle tıbbi malzeme, Covid-19 aşısı ve ilacı, solunum cihazı gibi acil olan malzemelerin çeşitli yollardan bölgeye ulaştırılması sağlanacak. Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Mısır, Ürdün, İsrail ve Filistin’i ziyaret edecek.



Bugün, Netanyahu ile görüşecek

Antony Blinken, bugün Netanyahu ve Dışişleri Bakanı Ashkenazi ile görüşecek. Ardından bu akşam saatlerinde ya da yarın sabah saatlerinde Ramallah’a geçip Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Başbakanı Istiyye ile temaslarda bulunacak.

Sonrasında Ürdün ve Mısır’a geçecek 

Blinken, İsrail ve Filistin ile temaslarını tamamladıktan sonra Mısır ve Ürdün’e geçecek. Buralarda devlet başkanları ve mevkidaşları ile görüştükten sonra ise ABD’ye doğru yola çıkacak. 

Yorumlar (0)