ABD Dışişleri Bakanı Blinken, belgeleri yok ettiklerini doğruladı, kongre üyeleri isyan etti 

ABD Başkanı Joe Biden’ın Afganistan’dna çekilme planı ve uygulanma şekli, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile cumhuriyetçi kongre üyelerini karşı karşıya getirdi. 

DÜNYA 14.09.2021, 12:42
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, belgeleri yok ettiklerini doğruladı, kongre üyeleri isyan etti 

ABD ordusunun Afganistan’dan çekilme kararını vermesi ve bunu uygulama şekli, Biden önderliğinde gerçekleştirilmişti. Çekilmenin tamamlanmasının duyurulmasıyla birlikte de Taliban, ülke yönetimini ele geçirmişti. Bunun yankıları hala devam ederken ABD’nin 20 senelik Afganistan işgalinin sona ermesinin ardından yaşananlar hem dünya genelinde hem de ABD içinde büyük yankı uyandırdı. 

Cumhuriyetçiler ve demokratlar karşı karşıya 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde düzenlenen “Afganistan” konulu oturumda kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. 13 Temmuz’da alınan istihbaratın, Afgan hükümetinin ABD kuvvetlerinin tamamen çekilmesinden önce çökmeyeceğini gösterdiğini belirten Blinken, buna karşın, Afgan hükümetinin beklenenden daha hızlı çöktüğünü öngörememelerinin de bölgeden gelen istihbaratın hatasından kaynaklandığını savundu. 



64 milyon dolarlık yardım yapılacak 

Blinken, ABD vatandaşlarını ve ABD’ye yardım etmiş Afganlıları Afganistan’dan çıkarmaya devam ettiklerini ve ülkedeki ihtiyaç sahiplerine de toplamda 64 milyon dolarlık insani yardımda bulunacaklarını açıkladı. 

Öte yandan Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Brian Mast, oturum sırasında, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın kapısında düzenlenen saldırıda ölen 13 ABD askerinin fotoğraflarını göstererek bu askerlerin ailelerinin ve yakınlarının ABD yönetiminden dürüst açıklamalar beklediğini dile getirdi. Mast, Biden yönetimine, Afganistan’da yaşananların sorumluluğunu almaları konusunda çağrıda bulundu. Brian Mast, yanıt vermesi için Blinken tarafına söz hakkı vermezken, süresini aşıp yönetimi protesto etmeye devam etti. 

“Ölenlerin kanı ellerinde! İstifa et” 

Tennessee Temsilcisi Tim Burchett de Afganistan’dan çekilme sırasında ölen ABD askerlerinden Biden yönetimini sorumlu tutan kişilerdendi. Cumhuriyetçi Burchett, Blinken’a, “Ölenlerin kanı ellerinde! İstifa et.” şeklinde hitap etti. Buna karşı yanıt isteyen Blinken ise Komite Başkanı’ndan konuşmak üzere hak alamadı. 



“Taliban, terör örgütü ise neden müzakere ediyoruz?” 

Tennessee Temsilcilerinden Cumhuriyetçi Mark Green de Blinken’a yüklenenler arasındaydı. Taliban’ın terör örgütü olup olmadığını soran Green, “Evet” yanıtını alınca, “O zaman neden terör örgütüyle müzakere ediyoruz?” şeklinde soru yöneltti. Buna karşılık Blinken de yalnızca ABD vatandaşlarını ülkeden çıkarmak için Taliban ile iş birliği yaptıklarını aktardı. 

“Belgeleri yok ettik” 

ABD Dışişleri Bakanlığı ve kongre üyelerinin, ABD ordusu ile çalışan pek çok kişiye ait belgelerin yok edilmesi yönünde talimat verdiğini hatırlatan Green, “Günün birinde Taliban tarafından öldürülmesinler ve cesetleri çamurlu yol kenarlarına atılmasın diye o belgeleri yok etmeleri gerektiğini biz söyledik. Peki şimdi bu askeri oradan nasıl çıkaracağız?” şeklinde soru yöneltti. Blinken’ın ise bu soruya yanıt veremediği gözlemlendi. 

Bunun üzerine Green, “Havaalanında binlerce Amerikan vatandaşı vardı ve hiçbiri içeri giremedi. Bunun sorumlusu sensin. Güvenilirliğin adına bunu kabul et.” cevabını vererek Blinken karşısında tepki gösterdi. 



Blinken, suçu orduya attı 

Bagram Hava Üssü’nün boşaltılmasına ilişkin kararı kimin verdiği hakkında soru yöneltilen Blinken ise bu kararın, ABD ordusu tarafından alındığını ve çekilmenin de ordu tarafından planlandığını açıkladı. 

Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Greg Stuabe ise Afganistan’da yaşananların eski Başkan Donald Trump’a yüklendiğini belirterek Blinken’a tepki gösterdi. Çekilmenin icrasının tamamen Biden yönetiminde olduğunu aktaran Stuabe, “Bu başarısızlığın sorumlusu sizsiniz, Trump yönetimi değil. Tüm bu başarısızlığın Trump’a yüklenmesi utanç verici.” 

Yorumlar (0)