ABD Dışişleri Bakanı Blinken: 'Kabil'deki diplomatik varlığımızı askıya aldık'

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kabil’deki diplomatik varlıklarını bugünden itibaren askıya aldıklarını ve Katar'ın başkenti Doha'ya faaliyetlerini taşıdıklarını duyurdu.

DÜNYA 31.08.2021, 10:23
ABD Dışişleri Bakanı Blinken: 'Kabil'deki diplomatik varlığımızı askıya aldık'

Blinken, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie'nin, ABD’nin Afganistan'dan çekilme sürecinin sonuçlandığını duyurmasından sonra bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

“123 bin kişi Afganistan’dan tahliye edildi”

ABD'nin şu ana kadar; 6 bini ABD vatandaşı olmak üzere 123 bine yakın kişiyi Afganistan'dan tahliye ettiğini ifade eden Blinken, tahliye operasyonunun zor olduğunu belirtti.

Afganistan meselesinde diplomasiyi elden bırakmayacaklarına dikkat çeken Blinken, "Askeri misyonumuz tamamlandı, yeni bir diplomatik misyon başladı. İlk başta bu diplomatik misyonu devam ettirmek için bir ekip kurduk. Bugünden itibaren Kabil'deki diplomatik varlığımızı askıya aldık ve Katar'ın başkenti Doha'ya faaliyetlerimizi taşıdık. Yakında bu konuyla ilgili Kongre'yi bilgilendireceğiz." açıklamasını yaptı.

Tahliye işlemlerinin başladığı 14 Ağustos'tan beri Afganistan'daki vatandaşlara ulaşmak üzere 55 bin telefon görüşmesi gerçekleştirip, 33 bin mail attıklarını açıklayan Blinken, "Şu anda Afganistan'da ülke dışına çıkmayı bekleyen 200'den az belki de 100’e yakın ABD vatandaşının kaldığını düşünüyoruz. Bunlardan kaç kişinin bizim listelerimize kayıt yaptıracağını tespit etmeye çalışıyoruz." sözlerini kullandı.

"Verdiğimiz sözün son tarihi yok"

Afganistan'dan tamamen ayrılsalar da Afganistan’dan ayrılmak isteyen ABD vatandaşları ve Afgan müttefiklere yardım edeceklerini dile getiren Blinken, "Onlara verdiğimiz yardım sözümüzü tutacağız. Verdiğimiz sözün herhangi bir son tarihi yok." ifadelerini kullandı.

Ülkeden ayrılmak isteyen kişilerin ülkeden çıkışına Taliban'ın da izin verip vermediğini takip edeceklerine vurgu yapan Blinken, 100’e yakın ülkenin Taliban'ın bu sözünü tutmasını beklediğine yönelik bir açıklama yaptığının altını çizdi.

“Türkiye’ye müteşekkiriz”

Bugün Katar ve Türkiye’nin de aralarında yer aldığı ülkelerdeki mevkidaşları ile bir toplantı yaptıklarını açıklayan Blinken, "Afganistan'dan güvenli bir seyahati sağlamak ve Kabil havalimanının mümkün olduğunca erken açılması meselelerini görüştük. Bu anlamda Katar ve Türkiye’nin çabaları sebebiyle müteşekkiriz. Bu girişimler, az sayıda charter uçuşu imkanı tanıyacak ve Afganistan'dan ayrılmak isteyenlere yardımcı olacak." dedi.

Blinken, ABD'nin Ankara ve Kabil eski Büyükelçisi John Bass'in de bugünden itibaren Afganistan'dan ayrılmak isteyen ABD vatandaşları, yabancı vatandaşlar ve ABD ile ortak çalışan Afganlar’a ilişkin süreci yöneteceğini bildirdi.

Yorumlar (0)