ABD Dışişleri açıkladı: Türkiye ile çözüm için görüşülüyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Pentagon'un, F-35 savaş uçağı anlaşmazlığının çözümü adına ülkemizle görüşmeler yürüttüğünü açıkladı.

DÜNYA 18.10.2021, 23:21
ABD Dışişleri açıkladı: Türkiye ile çözüm için görüşülüyor

Price, günlük medya buluşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ülkemizin F-35 programı için ifade ettiği '1,4 milyar doların' ödenmesi hususunda ABD'nin ülkemize F-16 alım teklifinde bulunduğunun açıklaması üzerine kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Tavsiye edilen silah transferlerini ve satışlarını, Kongre'ye bildirmeden ve onay verilmeden teyit etmeyeceğini dile getiren Price, "Türkiye meselesine gelince, NATO müttefikimiz olan Türkiye ile ortaklığımıza büyük bir değer addediyoruz. Türkiye çok önemli bir NATO müttefikidir. Derin ve uzun süreli ikili ilişkilerimiz var ve Türkiye'nin, NATO ile ortaklaşa çalışabilirliği öncelikli bir husus olmayı sürdürüyor." ifadelerini kullandı.


(Price)

"Özel görüşmeler sürüyor"

Erdoğan'ın sarf ettiği sözlere direkt olarak cevap vermeyen Price, şu ifadeleri kullandı:

"Gündeme getirdiğiniz hususa ilişkin; Pentagon F-35 anlaşmazlığının çözümü hususunda Türkiye ile görüşmeler yapmaktadır. Türkiye'den yetkililer, F-16 savaş uçağı satın almakla yakından ilgilendiklerini kamuoyuyla paylaştılar. Türkiye'nin savunma planlarına dair konuşmak için sizi Türk yetkililere yönlendiriyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ABD, Türkiye'nin F-16'ya ilişkin taleplerine herhangi bir maddi teklifinde bulunmadı. Pentagon, Türkiye ile F-35 savaş uçağı programı, bu anlaşmazlığın ne şekilde çözüleceği hususunda görüşmelerde bulunuyor. Bu husustaki özel görüşmeler hakkında konuşmayacağım."


(F-16)

Yorumlar (0)