ABD'den 'Wagner' kararı

ABD, Rusya Federasyonu destekli Wagner Grubu'nu 'çok önemli bir ulusötesi suç örgütü' olarak nitelendirerek grup ve grubun kurucusu Yevgeniy Prigozhin ile ilişkili şahıs ve kuruluşları yaptırım listesine ilave etti.

DÜNYA 27.01.2023, 00:18
ABD'den 'Wagner' kararı

ABD Hazine Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Wagner Grubu 'çok önemli bir ulusötesi suç örgütü' olarak nitelendirildi. 

Wagner Grubu ile ilişkili sekiz şahıs, dört uçak ve 16 kuruluşa yaptırım uygulanacağı kaydedilen açıklamada, bahse konu kararla Ukrayna'daki savaşa destek veren altyapının hedef alındığı ifade edildi.

Söz konusu açıklamada, özellikle Rus savunması ile ilgili kuruluşlara destek veren şahısların yaptırım listesine ilave edildiği bildirildi.

Bakanlığın açıklamasında, "Wagner mensupları, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde fiziksel taciz, çocuk kaçırma, tecavüz ve toplu infazlar dahil olmak kaydıyla süren ciddi suçlara karıştı." ifadesi paylaşıldı.

Bakanlığın yaptırım listesine eklediği kuruluşlar arasında, Rusya Federasyonu merkezli teknoloji firması Terra Tech ile Çin Halk Cumhuriyeti merkezli Spacety China da var. 

Bakanlığın açıklamasında görüşlerine yer verilen Hazine Bakanı Janet Yellen, Vladimir Putin yönetiminin Ukrayna'ya karşı 'haklı olmayan savaşını' devam ettirebilmek için Wagner Grubu vasıtasıyla da olmak üzere 'çaresizce' destek ve silah aradığını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamada ise Wagner Grubu ve Yevgeniy Prigozhin ile ilişkili bir şahıs ve beş kuruluşa yaptırım uygulanacağı kaydedildi.


(Yellen)

Wagner Grubu

Kremlin Sarayı'nda yemek işini yönetmesinden dolayı 'Şef' lakabıyla da anılan Prigozhin'e ait güvenlik firması olan Wagner Grubu; Libya, Ukrayna, Suriye ve Afrika ülkelerinde paralı askerlerinin çalışmalarıyla tanınıyor.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin'in yakın çevresinde de yer alan Yevgeniy Prigozhin, ABD'de seçimleri etkileme teşebbüsü sebebiyle finansal yaptırım listesinde yer alıyor. 

Yorumlar (0)