ABD'den Ukrayna'ya tarihi destek

Joe Biden, Abrams tankının 'dünyanın en kabiliyetli tankları' olduğunu kaydederek, Ukrayna'ya verilecek olan 31 Abrams tankının Ukrayna'nın Rusya ile savaşında stratejik ve savunma amaçlarına ulaşma kapasitesini artıracağını dile getirdi.

DÜNYA 25.01.2023, 21:29
ABD'den Ukrayna'ya tarihi destek

ABD Başkanı Biden, Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği basın açıklamasında, bir Ukrayna taburuna tekabül eden 31 adet M1 Abrams tankının Ukrayna'ya verileceğini bildirdi. 

Bahse konu tankların Ukrayna'nın stratejik amaçlarına ulaşma ve topraklarını savunma kapasitesini artıracağını belirten Biden, "Bu tanklar dünyanın en kabiliyetli tankları." yorumunda bulundu.

ABD Başkanı, tankların idare ve bakımının bir hayli karmaşık olduğunu ve bu çerçevede Ukraynalı askerlere en kısa zamanda tankların kullanımı, bakımı ve lojistik hususunda eğitim vereceklerini kaydetti.

"Tankların temin edilmesi vakit alacak." diyen Joe Biden, Ukraynalıların söz konusu tankları savunmalarına entegre etmeye tam anlamıyla hazır durumda olduklarında teslimatın yapılacağını aktardı.



"Savaş bugün bitebilir"

Müttefiklerin Ukrayna'ya yönelik yardımlarının da bu çerçevede çok değerli olduğunun altını çizen Biden, Almanya'nın Ukrayna ordusuna Leopard 2 tanklarını temin etme kararından ötürü Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'a çok minnettar olduğunu ifade etti.

Biden, "Şansölye Scholz'a liderliği ve Ukrayna ordusunu desteklemek için müşterek gayretlerimize olan kararlı bağlılığından ötürü teşekkürlerimi iletiyorum." dedi.

Joe Biden, ittifakın diğer mensupları Litvanya, Letonya, Estonya, Danimarka, Polonya, Norveç, Slovakya, Kanada, Hollanda ve İngiltere'nin yanı sıra Finlandiya'ya da Ukrayna'ya sağladıkları yardımlardan dolayı teşekkür etti.

Müttefiklerle beraber Ukrayna'ya 3 bini aşkın zırhlı araç, 50'yi aşkın füze sistemi, 2 milyon mermiyi aşkın mühimmat, 8 bin topçu sistemi desteği sağladıklarını belirten ABD Başkanı, öte yandan Rus ordusuna yönelik bir taarruzun olmadığına, Rus ordusu ülkesine dönerse bu savaşın o an bitebileceğine dikkat çekti.

Diğer taraftan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin doğum günü olduğunu anımsatan Biden, dün (24 Ocak) itibarıyla 11'inci ayını dolduran savaşta Ukrayna'ya yaptıkları desteğin sonuna değin süreceğini de sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)