ABD'den Ukrayna'ya dudak uçuklatan silah ve mühimmat yardımı

ABD Savunma Bakanlığı, Amerikan ordusunun envanterinden Ukrayna'ya, Yüksek Hızlı Anti-Radyasyon Füzeleri’nin (HARM) de yer aldığı 725 milyon dolarlık ek silah ve mühimmat yardımı yapacağını duyurdu. 

DÜNYA 15.10.2022, 09:21 15.10.2022, 18:31
ABD'den Ukrayna'ya dudak uçuklatan silah ve mühimmat yardımı

4 Ekim'de ABD ordusunun envanterinden Ukrayna'ya, 625 milyon dolar yardım yapan Pentagon, bununla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. 

“725 milyon dolarlık mühimmat yardımı yapıldı”

Yazılı açıklamada, "Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın kritik güvenlik ve savunma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ordunun envanterinden 725 milyon dolar değerinde silah ve ekipman çekme yetkisinin başkan tarafından verildiğini duyurdu." sözlerine yer verildi.

Ukrayna'ya verilen 23. silah yardım paketi

Ağustos 2021'den beri ABD ordusunun envanterinden Ukrayna'ya verilen 23'üncü silah yardım paketi olduğu ifade edilen açıklamada, yeni paketle ilgili şu detaylara yer verildi:

"Bu yeni yardım paketi şunları içerir: Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemleri (HIMARS) için ek mühimmat, 500 hassas güdümlü 155 mm top mermisi, 23 bin 155 mm top mermisi, 5 bin 155 mm'lik Uzaktan Kumandalı Zırh Delici Mayın (RAAM) Sistemi, Yüksek Hızlı Anti-Radyasyon Füzeleri (HARM), 5 bin tanksavar silahı, 200'den fazla Yüksek Hareketli Çok Amaçlı Tekerlekli Araç (HMMWV); hafif silahlar ve 2 milyonu aşkın hafif silah mühimmatı ve tıbbi malzemeler."

50 ülke yardım taahhüdünde bulundu

Pentagon'un bu duyurusu, bu hafta Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Ukrayna Savunma Temas Grubu'nda 50 ülkenin savunma bakanlarını bir araya getiren ve katılımcı ülkelerin ek güvenlik yardımı taahhüt ettiği toplantıdan sonra geldi.

O toplantıda Almanya, Ukrayna'ya taahhüt edilmiş olan dört IRIS-T hava savunma sisteminden birincisini teslim etmişti.

Ayrıca Almanya ek MARS roket sistemi ve obüs teslim edeceğini açıklamıştı.

İspanya ise Ukrayna'ya hava savunma için için dört HAWK füzesi lançeri sağlayacağını açıklamıştı.

Ukrayna, ABD ve Avrupa’dan gelişmiş hava savunma sistemleri istiyor fakat ABD'nin son günlerde duyurduğu yardımların ulaşmasının da haftalar alabileceği söyleniyor.

Austin, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'ndan sonra düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna'ya yeni hava savunma sistemlerinin ne zaman gönderileceği yönündeki soruya şu cevabı vermişti:

"Sağlayacağımız sistemler acil ihtiyaçların karşılanabilmesi için. Öte yandan üretimi daha uzun süre alacak sistemler sağlıyoruz. Bazı sistemlerin verilmesi haftalar ve aylar, bazıları yıllar alabilir. Örneğin geçen günlerde Ukrayna'ya, ilave olarak 18 HIMARS vereceğimizi duydunuz. Bunları aldık ama üretilmesi ve sunulması birkaç yıl alacak. Fakat 4 HIMARS sistemi hemen verilecek durumda."

Yorumlar (0)