ABD'den Ukrayna'ya dev yardım

Antony Blinken, Ukrayna’ya aralarında Patriot'un da yer aldığı 1,85 milyar dolarlık askeri yardımda bulunacaklarını açıkladı.

DÜNYA 21.12.2022, 21:28
ABD'den Ukrayna'ya dev yardım

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna’ya yapılacak olan yardıma dair yazılı açıklamada bulundu.

ABD’nin, Ukraynalılara olan desteğini göstermek için Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'nin Washington’da ağırlandığını kaydeden Blinken, şöyle konuştu:

"Son 300 gündür Kremlin, Ukrayna'yı haritadan silmek için çalıştı ve başarılı olamadı. Şimdi Rusya, Ukrayna halkını dondurup aç bırakarak ve insanları evlerinden ederek kış mevsimini bir silaha çevirmeye çalışıyor. Buna yanıt olarak, Başkan Joe Biden, ülkemizin Ukrayna'nın kendisini Rusya'nın süren acımasız ve nedensiz saldırılarına karşı savunmasına yardım edebilmek için kritik yeni ve ilave askeri beceriler sağladığını duyuracak."

Blinken, Başkan Biden'ın verdiği yetki çerçevesinde ABD envanterinden sekizinci defa Ukrayna'ya silah tedariki gerçekleştirdiklerini belirterek, "ABD envanterinden çekilecek olan 1 milyar dolarlık kritik ekipman ve ilave mühimmatla Ukrayna'nın savaşta kendini savunma kapasitesi daha da güçlenecek. ABD Savunma Bakanlığı tarafından da bugün Ukrayna'ya 850 milyon dolarlık ilave bir güvenlik yardımı yapılacak." dedi. 



"Yardımların toplamı 21,9 milyar dolar"

ABD yönetiminin Ukrayna'ya sağladığı askeri yardımların toplamının 21,9 milyar dolar olduğunu belirten Blinken, "Bugünkü yardım ilk defa kısa menzilli balistik füzeleri ve daha evvel gönderilen hava savunma sistemlerinden önemli oranda daha yüksek irtifada uçakları düşürebilme becerisine sahip Patriot hava savunma sistemini kapsıyor." bilgisini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yardımların detaylarına dair yapılan açıklamada, envanterden sağlanacak olan 1 milyar dolarlık yardım paketinde HIMARS için mühimmat, bir Patriot hava savunma bataryası, 157 zırhlı araç, hassas güdümlü hava füzeleri, 30 havan topu, 500 hassas güdümlü 155 milimetre obüs top mermisi, 2.700 el bombası fırlatıcıları ve koruma ekipmanının olduğu ifade edildi.

Öte yandan, 850 milyon dolarlık yardımda ise 100.000 125 milimetre tank mermisi, 50.000 122 milimetre GRAD roketleri, 20.000 122 milimetre top mermisi ve 45.000 152 milimetre top mermisinin verileceği bildirildi.

Yorumlar (0)