ABD'den Türkiye'ye tehdit: Derhal yok edin!

Reuters'ın "son dakika" geçtiği habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Türkiye, Washington ile ilişkileri düzeltmek istiyorsa, S-400'lerden kurtulması gerek" denilerek yaptırım tehdidinde bulunuldu. Reuters'a bu açıklama yapıldığı sırada TBMM'deki görüşmelerde Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, S-400 hava savunma sistemlerinin aktif olarak kullanılacağını duyuruyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Geri adım yok" ifadesini kullanmıştı.

DÜNYA 22.11.2019, 10:13
ABD'den Türkiye'ye tehdit: Derhal yok edin!

Beyaz Saray'da 13 Kasım 2019 tarihinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırlayan ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı Donald Trump, zirveyi "mükemmel" diye nitelemiş ancak iki liderin S-400 krizinin çözümü konusunda ilerleme kaydedip kaydetmediği netlik kazanmamıştı. Görüşmenin ardından "S-400 savunma sisteminin F-35 savaş uçakları için tehlike oluşturup oluşturmadığının incelenmesi için" Ankara ile Washington arasında bir mekanizma oluşturulmuştu.

ABD: Ya yok edin ya iade edin ya da ondan kurtulun!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye-ABD ilişkilerine ve S-400 konusuna dair Birleşik Devletler'in duruşunu paylaştı.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın "son dakika" anonsuyla verdiği habere göre Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Türkiye, Rus savunma sistemi S-400'ü ya yok etmeli ya iade etmeli ya da bir şekilde bundan kurtulmalı." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, "Türkiye'nin masaya dönme olanağı var. Sorunun çözülmesi için Rus füze savunma sistemi S-400'leri ya imha etmeleri ya geri göndermeleri ya da bir şekilde onlardan kurtulmaları gerektiğini biliyorlar." ifadelerini kullandı.

ABD'den yaptırım tehdidi

ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi ayrıca "Türkiye'ye hâlen yaptırım uygulanabileceği" tehdidinde de bulundu.

"CAATSA yaptırımları konusunda mutlak bir takvim yok" ifadesini kullanan ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi, Çin'e "Rusya'dan savaş uçağı satın alması nedeniyle" aynı CAATSA yasası kapsamında yaptırım uygulanmasının 9 ay sürdüğünü anımsattı.

CAATSA nedir?

Açılımı "Amerika Birleşik Devletleri'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası" olan ve 27 Temmuz 2017 tarihinde kabul edilen ve 2 Ağustos 2017 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA Yasası'na göre İran, Kuzey Kore ve Rusya "hasım" olarak nitelendiriliyor ve bu ülkelerle iş birliği yapan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

CAATSA kapsamında yaptırımlar neler?

Yasa gereği ABD Başkanı Donald Trump'ın, 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçme zorunluluğu bulunuyor. 12 yaptırım kalemi ise şöyle sıralanıyor:

1. Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,
2. Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,
3. ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,
4. Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,
5. Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,
6. Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,
7. Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,
8. Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,
9. Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,
10. ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,
11. Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD’ye giriş yasağı,
12. Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.

Hulusi Akar: S-400'ler aktif edilecek

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da, ABD'den bu açıklamaların yapıldığı sırada TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda S-400'lerden geri adım atılmayacağı mesajı veriyordu.

Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "S-400 çalışacak" dedi ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin eğitim süreci tamamlandığında planlanan faaliyetlerin uygulanacağını duyurdu.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "S-400'lerin birinci filo ve iki bataryası Türkiye'ye gelmiş bulunuyor. İki bataryanın kuruluş ve Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin eğitim süreci devam ediyor. Bunlar tamamlandığında planladığımız faaliyet neyse onu uygulayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nden alınan F-35'lere ilişkin bir soru üzerine Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Beş F-35'ten dördünü fiilen teslim aldık, biri teslim edilmek üzere hangarlarda bekliyor" cevabını vermişti.

Erdoğan "Geri adım yok" demişti!

Salı günü açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "ABD'nin F-35 meselesindeki mevcut uzlaşmaz tavır sürerse, Türkiye'nin orta vadeli ihtiyaçlarını karşılamak için başka arayışlara girmek zorunda kalacağını" ABD'ye yaptığı çalışma ziyaretinde ABD Başkanı Donald Trump'a iletiklerini belirtmişti.

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili olarak geri adım atmayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuşmuştu:
"Sayın Trump'a, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alma noktasına nasıl geldiğini bir kez daha ifade ettim. Zaten kendisi de bu konuda bize hak veriyor. Ülkemizin artık bu savunma sisteminden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını, çözümün bu gerçek ışığında bulunması gerektiğini söyledik."

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barack Obama döneminde ABD'den patriot füze savunma sistemi satın almak istediklerini ancak Washington yönetiminin buna yanaşmadığını açıklamış, ABD Başkanı Donald Trump ise S-400 konusu açıldığında "Türkiye'nin S-400 satın almasında eski ABD Başkanı Barack Obama'nın suçlu olduğunu" söylemişti.

Yorumlar (0)