ABD'den Türkiye'ye tahıl teşekkürü!

İstanbul'da yapılan tahıl anlaşması nedeniyle Türkiye'ye teşekkür eden ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, "Anlaşmanın gerçekleşmesi için büyük katkı sundular. Bu koridor sayesinde 20 milyon tonluk tahıl dünya pazarlarına ulaştırılacak." dedi.

DÜNYA 04.08.2022, 14:21 04.08.2022, 17:01 Hakan Öksüz
ABD'den Türkiye'ye tahıl teşekkürü!

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna ve Rusya'dan temsilcilerin katılımıyla 22 Temmuz'da İstanbul'da yapılan tahıl zirvesinden çıkan olumlu sonuç, dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. 

Odessa Limanı'ndan yola çıkan ve İstanbul'da denetimleri yapılan "Razoni" isimli mısır yüklü gemi, Lübnan'a hareketlendi. Ukrayna'daki depolarda bulunan milyonlarca tonluk tahılın dünya pazarlarına ihraç edilecek olması, ürün fiyatlarında rahatlamanın gerçekleşeceğine dair beklentileri artırdı. 

"Türkiye yönetimine teşekkür ediyoruz"

Anlaşmanın gerçekleşmesinde Türkiye'nin büyük katkılarının bulunduğunu belirten ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, "Türkiye yönetimine teşekkür ediyoruz. Tahıl koridoru sayesinde 20 milyon tonluk tahılı dünya pazarlarına ulaştırmış olacağız. İstanbul'daki merkez tarafından denetimleri yapılacak 16 kuru yük gemisi, bu tahılları çeşitli ülkelerdeki limanlara götürecek." dedi.

Müşterek Koordinasyon Merkezi, 27 Temmuz'da göreve başladı!

Türkiye ile BM'nin yanı sıra Ukrayna ve Rusya'dan da temsilcilerin yer aldığı Müşterek Koordinasyon Merkezi, gemilerin denetimlerini gerçekleştirmek için yetkilendirdi. 27 Temmuz'da göreve başlayan merkez, Milli Savunma Üniversitesi'nin yerleşkesinde faaliyetlerini yürütüyor.

Greenfield, Odessa Limanı'nın bombalanmasına sert çıkmıştı

Tahıl koridoru anlaşmasının hemen ardından Ukrayna'daki Odessa Limanı'nın bombalanması, Linda Thomas Greenfield'in sert tepkisine neden olmuştu. Rusya'nın eylemleri ve söylemleri arasında uyuşmazlık yaşandığına değinen Greenfield, "Limana füzelerle saldıran Rusya, gerçek karakterini bir kez daha göstermiş oldu. Öte yandan Rus yönetimi, yüz binlerce Ukraynalı vatandaşı sınır dışı ederek bazı Orta Doğu ülkelerine gönderiyor. Bölgede barış istediklerini söylüyorlar ancak bu eylemler, gerçek niyetlerini gözler önüne seriyor." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)