ABD'den Türkiye'ye çifte standart

ABD Senatosu'na, QUAD (Dörtlü Güvenlik Diyaloğu) mensubu ülkeleri Hindistan, Japonya ve Avusturalya'nın Rusya ve Çin ile gerçekleştirdiği savunma anlaşmalarının 2017 yılında geçirilen CAATSA yaptırımları kapsamından muaf olması için yasa tasarısı sunuldu.

DÜNYA 03.11.2021, 01:11 03.11.2021, 02:13
ABD'den Türkiye'ye çifte standart

ABD senatörlerinden Cumhuriyetçi Roger Marshall, Todd Young ve Ted Cruz, Hindistan'ın S-400 hava savunma alımı ile gündeme gelen CAATSA yaptırımlarına karşı tedbir almak almak üzere bir tasarı sundu.

3 senatörün ofisleri tarafından gerçekleştirilen ortak açıklamada, CAATSA'nın Çin'e karşı kurulan birliğe zarar vereceği gerekçesiyle söz konusu yasa tasarısını sundukları belirtildi.

Bahse konu açıklamada, "Bu yasa, Biden'ın, CAATSA çerçevesinde Hint-Pasifik'teki müttefiklerimizi hedef alan yaptırımlar uygulamasını önleyecektir." denildi.

"Hindistan'ı Rusya'ya mahkum etmek olur"

Cruz, tasarıya ilişkin olarak, şu sözleri sarf etti:

"Hindistan, Trump yönetimi zamanında Çin'e karşı oluşturulan güvenlik mimarisinin önemli bir unsuru. Çin'in saldırganlığına karşı koymak adına Asya'da yetenekli ortaklar lazım ve Hindistan-ABD ilişkisi bu hususta çok taraflı gayretlerimizin temel taşı konumuna geldi. Çin global hakimiyetini genişletmeye çabalarken, Hindistan buna direndi. Şimdi, Biden'ın Rusya'yı caydırmak için yaptığı bu yaptırımların uygulanması bütün bu ilerlemeleri geriye sarmak olur. Bunu gerçekleştirmek, Hindistan'ı Rusya'ya mahkum etmekten başka bir şeye yaramaz."

Konuya dair açıklamada bulunan Senatör Young da CAATSA yaptırımlarının geçtiği dönemde QUAD'ın gündeme gelmediğini, Hindistan'a uygulanacak olan yaptırımın birliği zedeleyebileceğini kaydetti.

10 sene boyunca yaptırım uygulanmayacak

Tasarının yasalaşması halinde QUAD üyesi ülkelerinin 10 sene boyunca yaptırımlardan muaf olması bekleniyor.

S-400 hava savunma sisteminin alımını öne sürerek ülkemize yaptırım uygulanması hususunda yönetime baskı yapan ABD Kongresi'nin, Hindistan'ın S-400 anlaşmasına imza atmak üzere olduğu bir süreçte bu tarz bir adımı atması dikkatlerden kaçmadı.

Biden yönetiminin, Rusya'dan hava savunma sistemi satın almaları sebebiyle Hindistan'a yaptırım uygulayıp uygulamayacağına yakında karar vermesi öngörülüyor.

Tasarının uygulamaya konulması için Kongre'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçmesi ve Başkan tarafından imza atılması gerekiyor.

Yorumlar (0)