ABD'den Türkiye ve F-16 açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ülkemize F-16 savaş uçağı satışı hususunu birkaç aydır görüştüklerini ve Başkan Biden'ın bu talebe destek verdiğini belirtti.

DÜNYA 06.07.2022, 01:20 06.07.2022, 15:01
ABD'den Türkiye ve F-16 açıklaması

Jean-Pierre, gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında, bugün bazı Demokrat Kongre mensuplarının ABD Başkanı Biden'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Madrid'deki NATO Zirvesi'nde gerçekleştirdiği görüşmenin ardından F-16 savaş uçağı satışı hususundaki müspet açıklamalarını eleştirmesini yorumladı.

F-16 hususundaki görüşmelerin bir süredir gündemde olduğunun altını çizen Jean-Pierre, "F-16 hususunda biz gayet açık ve netiz. Bu hususta son birkaç aydır görüşmeler yapıyoruz. Biden, bu talebe gerçekten destek veriyor. Bunun haricinde yeni bir şey yok." diye konuştu.


(Jean-Pierre)

Biden olumlu bakıyor

Madrid'deki zirvede Erdoğan ile buluşan Biden, 30 Haziran tarihindeki basın toplantısında ülkemize F-16 satmaları gerektiğini, bunun için Kongre'den onay alabileceklerini dile getirmişti.

Biden, şöyle konuşmuştu:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bugün söylediğim Aralık 2021'de söylediğimle aynı. Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda da uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamamız bizim çıkarlarımıza ters. Aralık ayından bu yana tutumumu değiştirmediğimi kendilerine bir defa daha ifade ettim. Bir karşılık beklemediğimizi ve yalnızca satmamız gerektiğini aktardım. Bunu yapabilmem için gereksinim duyduğum tek şey ise Kongre onayı. Bu onayı da alacağımız kanaatindeyim."

Bugün ise Temsilciler Meclisi'nden bir grup senatör, Başkan Biden'a ilettikleri mektupta bu desteğe eleştiriler yönelmişti.

Yorumlar (0)