ABD'den Türkiye açıklaması: Tamamıyla destekliyoruz

ABD yönetiminden İdlib kentinde Beşşar Esed rejimi tarafından şehit edilen Türk askerleri için taziye mesajı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, "Bu tür eylemlerin karşısında NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanında duruyoruz ve hayatını kaybeden (askerler) için Türk hükümetine taziyelerimizi gönderiyoruz. Türkiye'nin meşru kendini savunma eylemlerini tamamıyla destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

DÜNYA 04.02.2020, 06:41 04.02.2020, 07:16
ABD'den Türkiye açıklaması: Tamamıyla destekliyoruz

Washington yönetimi Suriye'nin İdlib kentinde yaşamını yitiren Türk askerleri için taziyede bulunurken, Türkiye'nin saldırılara verdiği meşru karşılığı desteklediklerini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Suriye rejiminin açtığı ateş sonucu Suriye'nin İdlib şehrinde şehit olan Türk askerleri ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı yazılı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri, Beşşar Esed rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah'ın İdlib halkına yönelik sürekli, yersiz ve acımasız saldırılarını kınıyor." dedi.

Söz konusu saldırılarda "İdlib vilayetinde koordinasyon ve gerginliğin azaltılması için bulunan" Türk askerinin de yaşamını yitirdiğine vurgu yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, şunları kaydetti:

"Bu tür eylemlerin karşısında NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) müttefikimiz Türkiye'nin yanında duruyoruz ve yaşamını yitirenler (askerler) için Türk hükümetine taziyelerimizi sunuyoruz. Türkiye'nin meşru kendini savunma eylemlerini tamamıyla destekliyoruz. Bu konu hakkında Türk hükümeti ile görüş alışverişinde bulunuyoruz."

Acil ateşkes çağrısı yapıldı

Rusya, İran, Hizbullah ve Beşşar Esed rejiminin "istikrar bozucu" eylemlerinin Suriye'de ateşkesin oluşturulması ve Suriye'nin kuzeyinde yerinden edilen yüz binlerce Suriyelinin güvenli bir şekilde geri dönüşünü engellediğinin altını çizen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, "Acil bir ateşkes" ve insani yardım kuruluşlarına ihtiyaç sahiplerine ulaşması için tam erişim verilmesi çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), 2254 sayılı kararının tüm Suriye'de, İdlib kenti de dâhil olmak üzere ateşkesin sağlanması dâhil, tüm gerekliliklerini yerine getirene kadar Beşşar Esed rejiminin uluslararası topluma yeniden entegrasyonunu engellemek için Amerika Birleşik Devletleri elinden geleni yapacaktır." 

İdlib'de Türk askerlerinin şehit edilmesi

Millî Savunma Bakanlığı, İdlib kentinde çatışmaların önlenmesi amacıyla Rusya'nın da bilgisi dâhilinde bölgeye takviye için gönderilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarına, Beşşar Esed rejimi güçleri tarafından yoğun topçu atışı ile saldırıda bulunulduğu açıklamıştı.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "8 şehidimiz var, bunlardan 7'si asker biri bizimle beraber çalışan sivil kardeşimiz. Onların üzüntüsünü yaşıyoruz." diye konuşmuştu.

''54 Rejim hedefi ateş altına alınmış, çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgiye göre şu ana kadar 76 Rejim mensubu asker etkisiz hale getirilmiştir." açıklamasında bulunan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, dün saat 16.13 ve teyiden saat 22.27'de Rusya tarafındaki ilgili personele bilgi verildiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)