ABD'den tehdit gibi açıklama! "Hesabı sorulacak"

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki'nin basın toplantısına konuk olan ve burada açıklamalarda bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı J. Sullivan, savaş suçlarının hesabının sorulacağını açıkladı.

DÜNYA 05.04.2022, 10:04 06.04.2022, 12:18
ABD'den tehdit gibi açıklama! "Hesabı sorulacak"

Jake Sullivan, 41’inci gününde de devam eden Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili konuştu.

“Hesabı sorulacak”

Kiev bölgesindeki Buça şehrinde sivillere ait cesetlerin ortaya çıkmasına yönelik konuşan Sullivan, "Zaten Ukrayna’da Rusya'nın, savaş suçu işlediği neticesine varmıştık. Buça'dan topladığımız bilgiler, bunun için daha çok kanıt teşkil ediyor. Dünya ile beraber hareket ederek bu savaş suçlarının hesabını soracağız." yorumunu yaptı.

“Henüz soykırım seviyesine gelinmedi”

Sullivan, Buça'da yaşananlar "soykırım" olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğine yönelik soruya "Savaş suçu ve gaddarlık gördük fakat henüz Ukrayna'da, soykırım seviyesinde sistematik bir can alma yok. Yaşananları yakından takip etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

“Yeni yaptırımlar geliyor”

ABD'nin, ortaklarıyla temas halinde Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlara devam edeceğine dikkat çeken Sullivan, Buça'da yaşananlardan sonra bu hafta içinde Rusya'ya yeni yaptırımları açıklayacaklarını belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'da belirlediği hedeflerine ulaşamadığını ifade eden Sullivan, "Rusya'nın hedefi; Kiev'i almak ve Zelenskiy iktidarını devirmekti. Fakat Ukrayna halkının direnişini ve Ukrayna'ya yönelik dünyanın desteğini hesaba katmadılar.

Şu anda Rusya, Batı'yı bölemeyeceğini anladı. Rusya'nın şu anda savaş hedeflerini revize ettiğini tahmin ediyoruz. Rusya, askeri birliklerini Ukrayna'nın güney ve doğu bölümlerine çekiyor. Bütün belirtiler, Rusya'nın doğu Ukrayna'da bulunan Ukrayna ordusunu kuşatıp bastırmayı hedeflediğine dikkat çekiyor." sözlerini kullandı.

“Çekilmelere kanmamalıyız”

Rusya'nın hava saldırılarını Ukrayna'da sürdüreceğine inandıklarını söyleyen Sullivan, "Çatışmanın bir diğer aşaması çok uzatmalı yaşanabilir. Rus yönetiminin, askerlerini çekmesine kanmamalıyız. Şu an içimizi rahatlatmanın vakti değil." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)