ABD'den Tayvan'a "asimetrik savunma" önerisi!

Çin'in son yıllarda Tayvan'a karşı çok daha agresif bir tutum takındığını kaydeden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Tayvan, Çin'e karşı asimetrik savunma da yapmalı. Teklifi onlara sunduk." dedi.

DÜNYA 28.04.2022, 21:27 Hakan Öksüz
ABD'den Tayvan'a "asimetrik savunma" önerisi!

Temsilciler Meclisi Tahsisatlar Alt Komitesinde kendisine yöneltilen sorulara cevap veren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'e karşı verilen mücadeleye ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

"Çin'in agresifliği arttı"

Çin'in son yıllarda daha agresif bir yapıya büründüğünü kaydeden Blinken, "Özellikle Tayvan'a karşı uyguladıkları politika çok sert. Bu durum bizi endişelendiriyor. Tayvan hükümeti ile yakın çalışma içindeyiz. Çin'e karşı asimetrik savunmaya geçebilmeleri gerekiyor." dedi.

Konuşmasında Ukrayna-Rusya savaşına da değinen Blinken, "Bildiğiniz gibi Rusya'ya ağır yaptırımlar uyguluyoruz. Ukrayna'ya ise yardım ediyoruz. Bu durum Çin yönetiminin de ilgisini çekiyor. Belki bundan ders çıkarabilirler." ifadelerini kullandı.

"Tayvan'a 18 milyar dolarlık askeri satış yaptık"

Tayvan'ın kendisini Çin'e karşı savunabilmesinin önemine değinen Antony Blinken, "Tayvan'ın ihtiyaç duyduğu silahları göndermek çok önemli. Aslında 2017 yılından beri Tayvan'a yaptığımız askeri satışlar 18 milyar dolara ulaştı. Çin'den gelebilecek saldırılara karşı asimetrik savunma da yapabilmeleri gerekiyor. Bu düşünceyi onlara sunduk. Tayvan, kendini savunabilecek her türlü araca sahip olmalı." diye konuştu.

"Tunus bir başarı öyküsü ama..."

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tunus'ta yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Kays Said'in Temsilciler Meclisi'ni feshettiğini hatırlatan Blinken, "Tunus'a uzun yıllardır destek veriyoruz. Arap Baharı döneminde Tunus'un nasıl bu fırtınaya kapılmadığını gördük. Bu bir başarı öyküsü. Öte yandan parlamentoyu feshetmek sağlıklı değil. Ekonomik olarak onları destekleyeceğiz ancak öncelikl demokratik sistem düzene girmeli." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)