ABD'den Taliban hamlesi: Yeni dönem başlıyor

Taliban geçici hükümetinin 'Dışişleri Bakan Vekili' Emirhan Muttaki, Amerika Birleşik Devletleri ile gerçekleştirilen görüşmelerde ikili ilişkilerde 'yeni bir sayfa açma' hususunun ele alındığını belirtti.

DÜNYA 10.10.2021, 00:18 11.10.2021, 10:35
ABD'den Taliban hamlesi: Yeni dönem başlıyor

Taliban yetkilisi Muttaki, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Katar'ın başkenti Doha'da Taliban ve ABD yetkilileri arasında sürdürülen görüşmelere dair açıklamalarda bulundu.

Muttaki, ABD ile ilişkilerde 'yeni bir sayfa açma' hususunu görüştüklerini ve insani yardım hususuna öncelik verdiklerini söyledi.

ABD tarafından Afganistan Merkez Bankası rezervlerine uygulanan engelin kaldırılmasını istediklerini dile getiren Muttaki, ABD'nin Afganistan halkına COVID-19 (yeni tip koronavirüs) aşısı sağlayacağını duyurdu. 

Muttaki ayrıca Taliban yetkililerinin AB (Avrupa Birliği) temsilcileriyle de görüşeceği bilgisini verdi.

Taliban’ın sözcülerinden Süheyl Şahin, basın mensuplarına verdiği demeçte, üst düzey Taliban ve ABD yetkililerinin bugün de gerçekleştireceği görüşmelerde Doha Anlaşması'nı gözden geçireceğini ifade etmişti. 

Kamuoyuna açıklamada bulunma yetkisi olmadığı için adının verilmesini istemeyen bir diğer yetkili de bahse konu görüşmelerde, terör hususunun da ele alınacağını belirtmişti.

ABD'nin çekilme süreci

Taliban ile ABD arasında Şubat 2020 tarihinde sağlanan barış anlaşması kapsamında bu sene uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başlamıştı.

Afgan hükümeti ile Doha'daki müzakereleri sürdüren Taliban, eş zamanlı olarak, haziran ayından bu yana ülkenin büyük bir kısmında hakimiyet sağlamıştı.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Afganistan'ı terk etmesinin akabinde şehri çatışmasız bir şekilde kontrolü altına alırken, 31 Ağustos tarihinde yabancı birliklerin ülkeden çekilme süreci tamamlanmıştı.

Yorumlar (0)