ABD'den Suudilere mesaj: "Çıkarlarımızı baltalıyorlar"

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Risch, ABD ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler hususunda bir yasa tasarısı sundu. Tasarıda, Suudi Arabistan'ın son zamanlardaki davranışının bölgedeki ABD çıkarlarını baltaladığı ifade edildi.

DÜNYA 11.07.2019, 13:12 11.07.2019, 13:19
ABD'den Suudilere mesaj: "Çıkarlarımızı baltalıyorlar"

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Jim Risch, ABD ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin ayrıntılı bir şekilde incelenmesini öngören bir yasa tasarısı sundu. Senatör Jim Risch'in sunduğu tasarı, Senatör Marco Rubio, Senatör Jeanne Shaheen ve Senatör Chris Coons tarafından da desteklendi. 

Tasarıda, Suudi yönetiminin Yemen savaşındaki rolü, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve ülke içindeki insan hakları ihlalleri gerekçe gösterildi. Washington ve Riyad arasındaki ilişkilerin incelenmesi gerektiğine dikkat çekilen tasarıda, "ABD ve Suudi Arabistan'ın ortak stratejik çıkarlara dayanan bir geçmişi olsa da, krallığın son zamanlardaki davranışı ikili ilişkileri artan bir baskı altında bıraktı ve bölgedeki ABD çıkarlarını baltaladı." ifadeleri kullanıldı. 

"Krallığın endişe verici hareketleri yeni bir şey değil"

Konuya ilişkin ABD medyasına değerlendirmede bulunan Senatör Rich, "Kongre'de bulunan herkes, Suudilerle ileriye dönük ilişkimizde bazı revizyonlar yapılması konusunda hemfikir. Krallığın endişe verici hareketleri yeni bir şey değil. Bu özellikle hepimizin adalet aradığı korkunç Kaşıkçı cinayetiyle son noktaya ulaştı. Bu tasarı da iki ülke arasındaki gerginlikleri ele alıyor." diye konuştu.

Risch, tasarının senatodaki 'Cumhuriyetçi' ve 'Demokrat' kanat tarafından desteklenmesinin memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Senatör Rich, ABD Senatosu olarak Suudi yönetimi ile olan ilişkilerin incelenmesi için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

"ABD, Suudi Arabistan'ın hareketlerini görmezden gelmeye devam edemez"

Senatör Shaheen ise Suudi Arabistan'daki insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, şu şekilde konuştu:

"Uluslararası normlara göre Suudi Arabistan’ın endişe verici insan hakları ihlalleri artarak devam ederken, Kongrenin ikili ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi konusunda ek adımlar atması gerekiyor. ABD, Suudi Arabistan'ın hareketlerini görmezden gelmeye devam edemez. Bu tasarı, Suudi yönetimine oldukça açık bir mesaj hükmündedir."
 

Yorumlar (0)