ABD'den Suudi Arabistan hamlesi: Eğitimleri askıya alındı!

ABD'den Suudi Arabistan'ı şaşırtan bir hamle geldi. Amerikan üslerinde eğitim gören Suudi Arabistan askeri personelinin eğitimlerinin askıya alındığı bildirildi. 

DÜNYA 11.12.2019, 09:16
ABD'den Suudi Arabistan hamlesi: Eğitimleri askıya alındı!

ABD Savunma Bakanı Yardımcısı David Norquist, Pensacola Donanma Hava Üssü'nde Suudi bir pilotun 6 Aralık günü gerçekleştirdiği saldırının ardından ülkede eğitim gören yabancı askerlerin incelemeden geçirileceğini ifade etti. 

Norquist, askerî istihbarat müsteşarına, yabancı askerî öğrencilerin taramadan geçirilmesine yönelik sürecin güçlendirilmesine yönelik talimat verdiğini bildirdi. Ayrıca, 10 gün içerisinde yabancı askerî öğrencileri taramadan geçirme ve üslerine girişlerini sağlamaya ilişkin prosedür ve politikaları gözden geçirmeye yönelik talimatın verildiğini de kaydetti. 

Söz konusu incelemeyle yabancı öğrencilerin Amerikan üslerine girişleri ve tarama süreçlerinin Amerikan askerî personeline yönelik uygulamalarla aynı düzeye getirilmesinin düşünüldüğünü aktaran Norquist, her kuvvet komutanlığının farklı önlemler de alabileceğini belirtti. 

"Eğitimleri sınıflarla sınırlı olacak"

Norquist, saldırıya ilişkin Suudi Arabistan ile yakın çalıştıklarını ifade ederek, "Askerî birimler tarafından yapılan ve Suudi Arabistan tarafından da desteklenen güvenlik incelemesini beklerken, ABD askeri tesislerinde eğitim gören Suudi Arabistan personelinin eğitimleri sınıflarla sınırlı olacaktır." açıklamasında bulundu.

Öte yandan, basın mensupları ile gerçekleştirilen bir telekonferansta hava kuvvetleri ve donanma yetkilileri, Suudi personelin uçuş eğitimlerinin güvenlik amacıyla askıya alındığını bildirdi. 

Yetkililer, ABD üslerinde toplam 300 Suudi pilotun eğitim gördüğünü aktardı. Ayrıca, saldırının düzenlendiği Florida'daki Pensacola üssünde 140, yine Florida'da yer alan Mayport Donanma Hava Üssünde 128, Whiting Field Donanma Hava Üssünde ise 35 Suudi Arabistan pilotunun eğitim gördüğü kaydedildi. 

ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) göre ülkede toplam 850 Suudi Arabistan askerî personeli var. Öte yandan, ABD'de askerî eğitim için 153 ülkeden 5 binden fazla yabancı öğrencinin eğitim gördüğü belirtildi. 

Yorumlar (0)