ABD'den skandal F-16 kararı

ABD Temsilciler Meclisi, ülkemize yeni F-16 savaş uçakları ile F-16 modernizasyon kitlerinin satışına kısıtlama getiren yasa tasarısını onayladı.

DÜNYA 15.07.2022, 00:49
ABD'den skandal F-16 kararı

ABD Temsilciler Meclisi'nde ülkemize yönelik skandal bir karara daha imza atıldı. Cumhuriyetçi Frank Pallone ve Demokrat Chris Pappas tarafından sunulan ve ülkemize yeni savaş uçağı ile modernizasyon kitlerinin satışına kısıtlama getiren yasa tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştirilen oylamada 244’e karşı 179 oy ile kabul edildi.

Yasa tasarısı ile birlikte ülkemize yönelik F-16 savaş uçakları satışlarına, ABD Başkanı Biden'ın bahse konu satışların ulusal menfaatlere uygun olduğuna onay vermesi ve Yunanistan hava sahasının ihlal edilmemesinin garanti edilmesi koşulu getiriliyor.

Biden’ın söz konusu yasa tasarısını veto etme hakkı olduğu belirtiliyor.

Biden desteklemişti

Başkan Biden, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin akabinde gerçekleştirdiği basın toplantısında, ABD'nin ülkemize yeni F-16'ların satışının sağlaması gerektiğini dile getirmiş, "F-16 savaş uçaklarını Türkiye'ye satmamız lazım. Bunun tersi bir durum bizim menfaatimize olmaz." demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Kongresi'ne mektup iletilmişti

Türkiye, Ekim 2021'de ABD'den 40 adet F-16 savaş uçağı ve kullanmakta olduğu savaş uçakları için 80 dolaylarında modernizasyon kiti satın almak istediğine yönelik talepte bulunmuştu. Mart 2022'de ise ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi'ne F-16 savaş uçağı satışı hakkında mektup iletmiş ve bahse konu satışın ABD menfaatlerine uygun olduğu kaydedilmişti.

Mektupta, "F-16 savaş uçaklarının satışı, ABD menfaatleriyle tam olarak uyumlu ve NATO'nun uzun vadeli tüm planlarına hizmet edecek niteliktedir." ifadeleri kullanılmış, aynı zamanda ülkemizin Ukrayna'ya olan desteği ve savunma alanındaki bağlarına işaret edilmişti.

Yorumlar (0)