ABD'den Sırbistan'a Kosova çağrısı: Vazgeç!

Amerika Birleşik Devletleri Özel Temsilcisi Richard Grenell'den Sırbistan'a "Kosova" çağrısı

DÜNYA 24.01.2020, 14:56
ABD'den Sırbistan'a Kosova çağrısı: Vazgeç!

ABD (Amerika Birleşik Devletleri)'nin Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinden sorumlu özel temsilcisi Richard Grenell, Sırp tarafının Kosova'yı tanıyan ülkelerin bu kararlarından vazgeçmeleri için sürdürdüğü kampanyadan vazgeçmesini istedi.

Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinden sorumlu ABD özel temsilcisi Richard Grenell, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki temasları kapsamında, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştü.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, dün de Kosova'nın başkenti Priştine'de temaslarda bulunduğunu hatırlatan Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinden sorumlu ABD özel temsilcisi Richard Grenell, "Aynı şeyleri orada da söyledim. Kosova'nın tanınmasından vazgeçilmesi için Sırp tarafının yürüttüğü kampanya sonlandırılmalı." ifadelerini kullandı.

Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinden sorumlu ABD özel temsilcisi Richard Grenell, iki tarafa da baskı yapmak istemediğini belirterek, "Sadece gençlerin ülkelerini terk etmesini önlemek ve ekonominin kalkınmasını sağlamak adına sizi birbirinize yakınlaştırmak istiyorum. Siyaseti size bırakıyorum." diye konuştu.

ABD Özel Temsilcisi Richard Grenell, Kosova tarafına da Sırbistan ürünlerine yönelik yüzde 100 gümrük vergisi uygulamasından vazgeçmesi çağrısı yaptı.

"Sırbistan'ın bir yılda 435 milyon avro zararı oldu"

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de Sırp tarafının Kosova'ya daha önce uluslararası örgütlere üyelik taleplerine ara vermeleri durumunda, kendilerinin de tanımaların geri çekilmesi için yürüttükleri kampanyaya ara vereceklerini bildirdiğini dile getirdi.

Bu taleplerinin Kosova tarafından geri çevrildiğini savunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, gümrük vergisi uygulaması yüzünden Sırbistan'ın bir yılda 435 milyon avro zararı olduğu verilerini paylaştı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, vergi uygulamasının kaldırılması durumunda Belgrad ile Priştine arasında demir yolu ulaşımı sağlanmasına da sıcak baktığını ifade etti.

Sırbistan ile Kosova arasındaki sorun

Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan ayrılıp tek taraflı bağımsızlığını ilan etse de Sırbistan, Kosova'yı hala kendi toprağı olarak görüyor.

Kosova, bugüne kadar 100 civarında ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınsa da Sırbistan ile Kosova arasındaki gergin ilişkiler, sık sık tansiyonu da yükseltiyor.

Sırp yönetimi, özellikle son dönemde, daha önce Kosova'nın bağımsızlığını tanımış ülkeleri bu kararlarından vazgeçirmek için yoğun çaba sarf ediyor.

Yorumlar (0)