ABD'den Sezgin Baran Korkmaz açıklaması

ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da hakkında bulunan yakalama kararı sebebi ile gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz'ın, ABD'deki bölge mahkemesinde yargılanması maksadıyla ABD'ye iadesini isteyeceklerini açıkladı.

DÜNYA 22.06.2021, 01:45 22.06.2021, 15:52
ABD'den Sezgin Baran Korkmaz açıklaması

ABD Adalet Bakanlığı, Avusturya'da 19 Haziran tarihinde gözaltına alınan SBK Holding ve 6 firmasına yönelik kara para aklama soruşturması çerçevesinde aranan Korkmaz'a dair yazılı bir açıklama yayımladı.

Korkmaz'ın ABD'nin isteği üzerine gözaltına alındığına vurgu yapılan açıklamada, 28 Nisan tarihinde Utah eyaletine bağlı Salt Lake City'deki mahkemenin jüri kararında Korkmaz hakkında 10 'para transferi dolandırıcılığı', 1 'kara para aklama', 1 de 'resmi sürecin işleyişinin önüne geçme' suçlaması olduğu belirtildi.

133 milyon doları aklamakla suçlanıyor

Söz konusu açıklamada, mahkemenin Korkmaz'ı 133 milyon doları aşkın kara para aklamakla suçlandığının altı çizildi.

Korkmaz ve işbirlikçilerinin bahse konu paralarla İsviçre ve Türkiye'deki bazı oteller, havayolları, yatlar ve evleri satın aldığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"ABD, Korkmaz'ın Utah'da mahkeme önüne çıkması için ABD'ye iadesini talep edecek. Korkmaz, hakkındaki suçlamalardan dolayı suçlu bulunursa, kara para aklamaktan dolayı 20 sene, her bir para transferi dolandırıcılığından 20'şer sene ve resmi sürecin işleyişine engel olmaktan 5 seneye kadar hapis cezasıyla yargılanacak."

Türkiye iade sürecini başlatmıştı

Hakkında Interpol tarafından kırmızı bültenle arama kararı bulunan Korkmaz'ın 5 Aralık 2020 tarihinde yurt dışına çıktığı İstanbul Havaalanı'nın güvenlik kamera kayıtlarından belirlenmişti.

Korkmaz, 19 Haziran tarihinde Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık olarak 250 kilometre uzaklıkta bulunan bir kasabada emniyet mensupları tarafından gözaltına alınmıştı.

Bu gelişme üzerine Türkiye, aynı gün içinde Korkmaz'ın iade edilmesi için gereken süreci başlatmıştı.

Yorumlar (0)