ABD'den Rusya'ya sert çıkış: "Bu savaş suçudur"

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya Federasyonu'nun saldırıları neticesinde Ukrayna halkının yüzde 25'inin elektriksiz kaldığını kaydederek, bunun 'savaş suçu' olduğunu ifade etti.

DÜNYA 17.11.2022, 00:45 17.11.2022, 17:15
ABD'den Rusya'ya sert çıkış: "Bu savaş suçudur"

Milley, Ukrayna Savunma Temas Grubu ile gerçekleştirilen toplantının akabinde, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte basın toplantısı gerçekleştirdi.

Rusya Federasyonu'nun büyük oranda operasyonel amaçlarına ulaşmada başarısız olduğunu öne süren Milley, başta Herson ve Harkov olmak kaydıyla pek çok bölgeden çekilmek mecburiyetinde kaldığını belirtti.

ABD'li komutan, "Ukraynalılar çok büyük başarılara ulaştı ve Ruslar her defasında başarısız oldu. Operasyonel ve stratejik olarak kaybettiler ve yineliyorum, taktiksel olarak da başarısızlar." diye konuştu. 

Rusya Federasyonu'nun savaş süresince Ukrayna sivil altyapılarını hedeflediğini kaydeden Milley, "Ukraynalıların yüzde 25'i elektriksiz, bu da aşırı ilave hasarlar veriyor ve sivil halkın boşu boşuna acı çekmesine yol açıyor. Bu bir savaş suçudur." dedi.

"Siyasi çözüme başvurma zamanı"

Ukrayna’nın Rusya Federasyonu'nun elindeki topraklarını geri almasının imkansız olduğuna yönelik yorumu anımsatılan Milley, Ukrayna’nın çok büyük bir yüzölçümüne sahip olduğunu ve Rusya Federasyonu'nun ülkenin tümünü kontrol altına almasının imkansıza yakın olduğunu ifade etti.

ABD’li general, diğer yandan Rusya Federasyonu'nun an itibarıyla 900 kilometre genişliğindeki bir cephede Ukrayna topraklarının beşte birini işgal edebildiğine, 170 bini aşkın askerle bu operasyonu sürdürdüğüne, seferberlik ilanında bulunduğuna ve halihazırda Ukrayna toprakları içinde çok büyük bir kuvvetinin olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

“Askeri bir hedef olarak Rus ordusunu Ukrayna topraklarının tamamından çıkarmak çok zor. Yalnızca Rus ordusu çekilirse mümkün olabilir. Rusya birliklerinin çok büyük kayıplar verdiğini biliyoruz. Rusların eli zayıfladığından dolayı siyasi bir çözüme başvurmak için en doğru zaman."  

"Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz"

Auistin ise "Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz. Onlara verdiğimiz hava savunma sistemlerinin operasyonel bir hale geldiğini açıklamaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Performansları harika. Rus füzelerini yüzde 100 başarıyla önlüyorlar." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)