ABD'den Rusya kararı: "Belgelere ulaştık..."

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, mevcut belgeler doğrultusunda ABD yönetiminin, Rus ordusunun Ukrayna'da 'savaş suçu' işlediği neticesine vardığını duyurdu.

DÜNYA 23.03.2022, 22:49
ABD'den Rusya kararı: "Belgelere ulaştık..."

Antony Blinken, Ukrayna'daki savaşta meydana gelen sivil kayıpları ve Rusya'nın saldırılarına ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Başından bu yana Rusya'nın Ukrayna'da sivil halkı hedef alan saldırılarını izleyip bunları belgeleriyle birlikte kayıt altına almaya çabaladıklarını kaydeden Blinken, daha evvel birçok defa 'sivilleri hedef almak bir savaş suçudur' şeklinde değerlendirme ve açıklama yaptıklarını ifade etti.

"Artık eminiz"

Blinken, Ukrayna'daki Mariupol şehrindeki tiyatro ve hastane binalarının hedef alınmasını örnek göstererek, "Putin'in ordusu bu taktikleri, halkın direnişini ortadan kaldırmak için bombardımanları yoğunlaştırdıkları Halep ve Grozni'de de kullanmıştı." değerlendirmesi yaptı.

Ukrayna'nın farklı kentlerinde sivilleri ve yaşam alanlarını hedef alan çok sayıda saldırının kamuya açık veyahut istihbarat kaynaklarından dikkatli bir şekilde incelenerek belgelendiğini ifade eden Blinken, "Geçtiğimiz hafta ABD'li yetkili uzmanların Ukrayna'daki olası savaş suçlarını belgelemek adına çalıştıklarını dile getirmiştim. Bugün itibarıyla elimizdeki mevcut bilgiler doğrultusunda ABD yönetiminin, Rus ordusunun Ukrayna'da savaş suçu işlediği sonucuna vardığını açıklıyorum." sözlerini sarf etti.

ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, savaş suçu işleyenlerin hesap vermesini sağlamak için gerekli olan adımları ivedilikle atacaklarını da sözlerine ilave etti.

Rusya iddiaları reddetmişti

Başkan Biden, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 'Putin'in savaş suçu işlediğini' iddia etmiş, Blinken da bahse konu açıklamaya tamamen katıldığını belirtmişti.

Putin yönetimi ise Ukrayna'da sivil halkı hedef aldıkları iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürmüştü. 

Yorumlar (0)