ABD'den OPEC+ üyesi ülkelere sert çıkış

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "OPEC+ grubunun petrol üretimini azaltma yönündeki kararı, Rusya Federasyonu'na Ukrayna savaşında askeri ve manevi destek sağlamakla eş değerdir." denildi.

DÜNYA 13.10.2022, 21:15 14.10.2022, 16:44
ABD'den OPEC+ üyesi ülkelere sert çıkış

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ve OPEC dışındaki bazı üretici ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini önümüzdeki ay itibarıyla iki milyon varil azaltma yönündeki kararının Rusya Federasyonu'na Ukrayna savaşında askeri ve manevi destek sağlamakla eş değer olduğunu ifade etti.


(Kirby)

"Rusya'ya ekonomik destektir"

Kirby, Zoom üzerinden gerçekleştirdiği brifingde, ABD'nin dış politikasına dair basın mensuplarına bilgi verdi ve soruları cevapladı.

OPEC+ grubunun aldığı petrol kararının akabinde Suudi Arabistan ile tırmanan gerginliğe de değinen Kirby, şöyle konuştu:

"Ukrayna'daki savaşta, hiçbir ülkenin Rusya Federasyonu'nda ekonomik, askeri ya da manevi destek vermesini istemiyoruz. OPEC+ tarafından alınan karar, kesinlikle bir ekonomik destektir. Ayrıca bu karar, Vladimir Putin'e e bir rahatlama da verdiğinden ve Putin'in savaş mekanizmalarına katkı sunduğundan manevi ve askeri destek kategorisindedir. 

Bundan sonraki süreçte gözlem yapacağız ve Suudi Arabistan'ın Rusya Federasyonu'nun yanında olup olmadığını değerlendireceğiz. Suudi Arabistan ile ilişkilerimizi de değerlendirmeye devam edeceğiz."

Ne olmuştu?

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Suudi Arabistan'ın önderliğinde 13 üyeli OPEC ile Rusya liderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin petrol ve enerji bakanlarının, piyasa şartlarını değerlendirmek ve kasım ayı itibarıyla uygulanacak olan üretim miktarını masaya yatırmak üzere gerçekleştirdikleri 33. Bakanlar Toplantısı yapılmıştı. 

OPEC tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamada, önümüzdeki aydan itibaren geçerli olmak şartıyla günlük petrol üretiminin iki milyon varil azaltılacağı duyurulmuştu.

OPEC+ grubu ülkeleri bir evvelki toplantıda petrol üretimini içinde bulunduğumuz ay için günlük 100 bin varil azaltma yönünde karar almıştı.

Suudi Arabistan'dan açıklama

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün gerçekleştirilen açıklamada ise OPEC+ grubunun aldığı karar sonrası yapılan açıklamaların detaylı bir şekilde incelediği aktarılarak hükümetin, OPEC+ kararlarının 'ekonomik kapsamın dışında alındığı yönünde birtakım izlenim oluşturmaya çabalayan ve gerçeklere dayanmayan' bu açıklamaları tamamen reddettiği kaydedilmişti.

Kirby ise bahse konu açıklamaya yanıt vermiş ve şu sözleri sarf etmişti:

"Suudi Arabistan'a üretimi düşürme amaçlarının piyasada hiçbir dayanağı olmadığını ortaya koyan analizleri gösterdik ve sıradaki OPEC toplantısına dek işlerin nasıl gittiğini görmeleri adına bekleyebileceklerini ifade ettik. Diğer OPEC mensubu ülkeler, bizimle özelden irtibata geçti ve Suudi Arabistan'ın kararına katılmadıklarını fakat onlarla aynı yöne gitmek mecburiyetinde hissettiklerini belirtti."

Yorumlar (0)