"ABD'den onay aldık, Kudüs bizim"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması için ABD'den onay aldık" dedi.

DÜNYA 29.01.2020, 08:47
"ABD'den onay aldık, Kudüs bizim"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması konusunda Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) onay aldıklarını belirtti.

Makan'a (İsrail Kamu Yayın Kuruluşu) göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile başkent Washington'da düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin söz konusu barış planıyla ilgili sorularını cevapladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Filistin Devletinin başkenti Doğu Kudüs'teki Ebu Dis beldesi olacak. İsrail ise Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşim birimlerinde egemen olacak. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olması için ABD'den onay aldık." dedi.

"ABD Filistinlilerden isteklerde bulundu"

Amerika Birleşik Devletleri'nin, müzakerelere başlanması için İsraillilerden değil Filistinlilerden talepleri olduğunu söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, taleplerden bazılarını şu şekilde açıkladı:

"Bu talepler arasında Gazze'nin silahsızlandırılması, teröristlere (Filistinli tutuklu ve şehit aileleri) maaş ödemesinin durdurulması, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) şikayette bulunmaya son verilmesi, İsrail'e karşı provokasyonun durdurulması ve İsrail'in onayı olmadan uluslararası kuruluşlara üye olunmaması yer alıyor."

Amerika'nın, müzakerelere başlanması için "ilhak edilecek yerleşim birimlerini de kapsayacak şekilde Yahudi devletini tanımak, İsrail'in Kudüs'teki egemenliğini tanımak ve geri dönüş hakkından mutlak surette feragat etmek" gibi bazı şartlar ileri sürdüğünü kaydeden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu şartlar yerine getirilmeden, Ürdün Vadisi, Yehuda ve Samira bölgelerindeki yerleşim birimlerinin ilhakı hariç Batı Şeria'daki "C bölgesi"nde değişim olmayacağını, şartlar yerine getirilse dahi İsrail'in söz konusu bölgede güvenlik alanında egemenliğini devam ettireceğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "C bölgesi"nde 4 yıl boyunca yeni yerleşim birimi inşa etmeme ya da inşaat faaliyetini genişletmeme sözü verdiklerini de belirtti.

"İsrail 15 yerleşimi egemenliği altına alacak"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in büyük yerleşim birimleriyle bağlantısı olmayan 15 yerleşim birimini de egemenliği altına alacağına ve bu bölgelerin genişletilebileceğini belirterek, hükümetin pazar günkü toplantısında Ürdün Vadisi ve tüm Yahudi yerleşim birimlerinin ilhakı lehine oy kullanacağını umduğunu ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in sonuç olarak Filistinlilere "sınırlı ve şartlı" bir egemenlik vereceğini kaydederek, Amerika'nın sözde barış planı olan "Yüzyılın Anlaşması" planını "Yüzyılda bir gelen ve değerlendirilmesi gereken" bir plan olarak yorumladı.

Donald Trump'ın sözde barış planı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı sözde Orta Doğu barış planını kamuoyuna duyurmuştu.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden ABD Başkanı Donald Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son şans" olduğunu ileri sürmüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise planı "İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" diye nitelendirmişti.

C bölgesi nedir?

Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995 yılında imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde işgal altındaki Batı Şeria A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Batı Şeria'nın yüzde 18'ini kapsayan "A bölgesi"nin idaresi ve güvenlik işleri Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin yönetimi Filistin'e, güvenliği ise İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenliği İsrail'e bırakılmıştı.

Yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin sadece geçen sene Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait 521 evi "ruhsatsız" olduğu veya "C bölgesi"nde inşa edildiği gerekçesiyle yıktığını bildiriyor.

Yorumlar (0)