ABD'den İran'ı suçlayan görüntü!

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) ait bir devriye botunun Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tanker gemilerinin birinden patlamamış mayınları topladığı iddiasına yönelik görüntüleri yayımladı.

DÜNYA 14.06.2019, 09:45 14.06.2019, 10:00
ABD'den İran'ı suçlayan görüntü!

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) ait bir devriye botunun Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tanker gemilerinin birinden patlamamış mayınları topladığını iddia etti ve olaya ilişkin görüntüleri yayımladı. 

Açıklamada, ABD muhrip gemisi 'USS Bainbridge'in tankerlerden birinin yakınında bulunmaya devam ettiği ve muhrip gemisine yönelik bir girişimin karşılıksız kalmayacağı vurgulandı. 

"Menfaatlerimizi koruma konusunda kararlıyız"

'USS Mason' muhrip gemisinin de bölgeye intikal ettiği belirtilen açıklamada, “ABD ve bölgesel ortaklarımız Umman Körfezi'ndeki saldırıya müdahale için yardım ediyor. ABD ve uluslararası toplum olarak serbest dolaşım dahil menfaatlerimizi koruma konusunda kararlıyız.” ifadelerine yer verildi.

"Orta Doğu’da çatışmanın peşinde değiliz"

Söz konusu saldırının, 'uluslararası ticaret ve deniz nakliyatına tehdit' olarak nitelendirildiği açıklamada, “Orta Doğu’da yeni bir çatışmanın peşinde değiliz. Menfaatlerimizi koruyacağız. İran ile savaş ne stratejik menfaatlerimizin ne de uluslararası toplumun yararınadır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

"İran, tankerden patlamamış mayınları topladı"

Diğer bir yandan ABD ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) ait bir devriye botunun Umman Körfezi'nde saldırıya uğrayan tanker gemilerinin birinden patlamamış mayınları topladığı iddiasına yönelik görüntüleri yayımladı. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Umman Körfezi'ndeki tankerlere yönelik gerçekleştirilen mayınlı saldırı hakkında yaptığı bir diğer açıklamada, Altair tankerinin yerel saatle 06.12’de, Kokuka Courageous tankerinin ise saat 07.00’de ABD Donanmasına yardım çağrısı yaptığını kaydetti. 

Açıklamada, ayrıca iki geminin Umman Körfezi'nde birbirinden 10 deniz mili uzaklıkta olduğu belirtilirken, o sırada ABD Donanmasına bağlı 'USS Bainbridge' muhrip gemisinin Altair tankerine 40 deniz mili uzaklıkta olduğu ve bölgeye intikal ettiği ifade edildi.

"İran botları Altair tankerinin mürettabatını teslim aldı"

“Yerel saatle 08.09’da bir ABD uçağı DMO’ya ait Hindican sınıfı bir devriye botu ile çok sayıda DMO sürat botunu Altair tankerinin yakınında tespit etti. Saat 09.12’de ise bir ABD uçağı bir sürat botunun Altair tankerinden bir sal çektiğini tespit etti.” ifadeleri kullanılan açıklamada, İran botlarının aynı zamanda tankerdeki mürettebatı kurtaran Hyundai Dubai isimli gemiye yaklaşarak Altair gemisinin mürettebatını kendilerine teslim etmesini istediğine, söz konusu geminin de bu talebe uyduğuna işaret edildi. 

Açıklamada, Amerikan muhrip gemisi Bainbridge’in de saat 11.05’teki ilk patlamadan sonra Kokuka Courageous tankerini patlamamış limpet mayınlarından dolayı terk eden ve Hollanda bandıralı kurtarma römorkörüne geçen 21 kişilik mürettebatı teslim aldığı aktarıldı.

Mürettebatın halen ABD muhribinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Yerel saatle 16.10'da ise DMO’ya bağlı Gaşti sınıfı bir devriye botunun, Kokuka Courageous’a yaklaştığı ve tankerden patlamamış limpet mayınlarını topladığı gözlendi ve kayıt altına alındı.” ifadelerine yer verildi. 

Bu olaylara ait olduğu iddia edilen görüntüleri de ABD Donanması tarafından paylaşıldı. 

Yorumlar (0)